Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Через карантинні заходи рейтинг Зеленського почне стрімко падати", - соціолог

  • 26.03.2020, 14:55
  • 1 009

Пандемію коронавірусу можна назвати "чорним лебедем" для влади Володимира Зеленського. Через карантин багато українців переосмислять як ставлення до влади, так і до життя

Про це повідомляє OBOZREVATEL із посиланням на директора центру «Соціальний моніторинг» Дмитра Дмитрука. За його словами, через складну ситуацію в країні українці менше довірятимуть як центральній владі, так і місцевій.

«Судячи з усього, розкривається багато проблем різного рівня. У суспільстві вже назріває соціальна напруженість, і це зазначають зокрема і психологи. Людям не можна довго перебувати у стресовій ситуації, бо це негативно позначається на всьому. Безумовно, змінюватиметься ставлення до життя, влади», — наголосив соціолог.

Зараз багато дослідницьких центрів не можуть фізично проводити соцопитування, але Дмитро Дмитрук просить звернути увагу на фінансовий стан українців. Очевидно, що за останні 10 років співвітчизники стали біднішими і після пандемії коронавірусу їхній стан кращим вже точно не буде.

«У 2009 році наша компанія проводила дослідження, і ми ставили запитання — скільки українець може прожити на особистих заощадженнях? Тоді середня відповідь була приблизно 2 місяці. Днями колеги опублікували аналогічне опитування, де більшість українців можуть так прожити 3−4 тижні, місяць. Це показує, що через війну на Донбасі, соціальні проблеми та все інше люди стали біднішими», — сказав Дмитрук.

Читайте також: «Зросте кількість самогубств»: до кінця квітня без зарплат залишиться 2 млн. українців

Йдеться про дослідження компанії Gradus. З'ясувалося, що в умовах жорсткого карантину у 57% українців заощаджень вистачить на 4 тижні чи навіть менше. Зокрема, близько 15% зможуть протриматися чотири тижні, близько 17% опитаних — два тижні. Майже 7% сказали, що їхніх заощаджень вистачить на кілька днів і менше.

Ще 16% заявили, що зможуть так прожити 1−2 місяці. А від трьох місяців до півроку в умовах жорсткого карантину зможуть витримати фінансово тільки 7,5% українців.

Схожі новини