Передплата 2024 «Добрий господар»

"Зросте кількість самогубств": до кінця квітня без зарплат залишиться 2 млн. українців

  • 26.03.2020, 13:15
  • 1 031

В Україні як мінімум до кінця карантину, 24 квітня, близько двох мільйонів осіб тимчасово залишаться без зарплати. Це співробітники тих сфер, який змушені були тимчасово закритися, а своїх співробітників відправити у неоплачувану відпустку

Про це повідомляє OBOZREVATEL із посиланням на заяву старшого наукового співробітника Інституту демографії та соцдосліджень Лідії Ткаченко. Як наслідок, це вплине і на рівень соціального невдоволення, на рівень бідності і навіть на кількість самогубств.

«Точних досліджень зараз немає. Думаю, це торкнеться близько 2 млн осіб, цифра може бути і вище, з урахуванням високого рівня тіньової зайнятості. Коли людина різко втрачає дохід, і це триває протягом двох місяців, без додаткової підтримки це може стати великим ударом. Тут обов'язково повинна бути підтримка і з боку місцевої влади, і з боку уряду. Може статися навіть зростання числа самогубств», — розповіла Лідія Ткаченко.

Читайте також: Наслідки карантину: більшість українців не матиме грошей на їжу вже через місяць

Відзначимо, згідно із законом відправити у неоплачувану відпустку українців не можуть, зазначає заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін. Ст. 13 КЗпП передбачає два випадки:

  • підприємство змушене робити паузу через простій. Тоді за законом працівників повинні відправити по домівках і виплачувати їм 2/3 голого окладу. Це може бути навіть сума менша за мінімальну зарплату.
  • роботодавець не може забезпечити безпеку і змушений через це закритися. У цьому випадку закон передбачає, що працівникові виплатять за кожен місяць такого карантину середню зарплату.

Схожі новини