Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Ісландії у чолвіка знайшли аж два штами коронавірусу

Це може бути перший зареєстрований випадок подвійної інфекції такого роду

В Ісландії у хворого чоловіка виявили одразу два штами коронавірусу Covid-19. Про це повідомляє Reykjavík Grapevine із посиланням на главу біофармацевтичної компанії deCODEgenetics Карі Стефанссона.

Він зазначив, що, згідно з міжнародними базами даних, мутація, знайдена в зразку, взятому у цього пацієнта з подвійною інфекцією, не виявлена ​​за межами Ісландії. Відповідно це може бути перший зареєстрований випадок подвійної інфекції такого роду. Стан хворого наразі стабільний.

Вчені вважають, що мутований другий штам може бути небезпечнішим, оскільки саме його виявляють в інфікованих людей. Якщо це так, коронавірус може мутувати і стати більш заразним з плином часу. Однак Стефанссон не зміг підтвердити цю теорію і припустив, що це може бути збігом.

Нагадаємо, що з початку спалаху в грудні 2019 новий коронавірус встиг еволюціонувати і розділився на два основних підтипи. Підтип L більш агресивний і поширювався на ранніх стадіях спалаху вірусу в Ухані.

Але останнім часом там почастішали випадки типу S, який старший і менш агресивний, що, можливо, пояснює уповільнення розвитку хвороби в Китаї. Натомість підтип L потрапив до Європи.