Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Курортна індустрія Трускавця повністю паралізована

Якщо карантин, усі обмежувальні протиепідеміологічні заходи триватимуть довго, доведеться просити допомогу з області

Тиждень тому у Трускавці через карантин закрили бювет мінеральних вод для фізичних осіб. Наступного дня місто «Нафтусі» покинули десятки тисяч відпочивальників. Залишились лише приїжджі, які відпочивали у курортних закладах з власними бюветами. Для таких оздоровниць загальнокурортний бювет, згідно із укладеними угодами, надалі відпускав воду на гуртових умовах.

Минуло ще кілька днів, і доступ до «Нафтусі» закрили для всіх без винятку оздоровниць. Сталося це 23 березня.

Але люди, які залишились, мабуть, пошкодували про це. Бо коли прийшов час повертатись додому, довелось вирішувати транспортні проблеми. Місцеві перевізники готові везти хоч куди, але за відповідні гроші. І відпочивальники платять.

Сьогодні з Трускавця не вибралась якась там «жменька» відпочивальників. За даними мерії, кілька людей залишилось ще в «Карпатах», «Батьківщині» та у військовому санаторії. А це означає, що курортна індустрія міста «Нафтусі», від якої чи не на 90% поповнюється міський бюджет (так сказав кореспондентові «ВЗ» міський голова Трускавця Андрій Кульчинський), повністю паралізована.

Ще один клопіт — законодавчі ініціативи парламенту, якими підприємців звільнили від сплати податків за землекористування та оренду майна. Йдеться якраз про платежі, які поповнюють місцевий бюджет.

Упродовж карантину, зважаючи на специфіку Трускавця, міська скарбничка майже повністю втрачає податок з доходів фізичних осіб, бо людей відправили у відпустки за власний рахунок. Мінус туристичний та акцизний збори…

Якщо карантин триватиме 2 місяці, то міський бюджет недоотримає близько 16 млн. грн. Для маленького Трускавця це астрономічна сума.

Щоб вижити до часу, коли відновиться нормальне життя, курорт перейшов до режиму суворої економії. Приклад тут подає міська рада. Упродовж карантинного часу нікому не нараховуватимуться преміальні. Усім посадовцям доведеться забути про високу зарплатню.

Звертатись до Львова по фінансову допомогу у Трускавці наразі не планують. Але не виключають, що доведеться, якщо обмежувальні протиепідеміологічні заходи триватимуть довго.

Схожі новини