Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Тест-системи є, картриджів до них - обмаль

У Львові та області не розгортатимуть мережі масового тестування населення на коронавірус. Для цього маємо замало тестів. Про це повідомив на брифінгу сьогодні голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

«Зараз сортування пацієнтів при наявності 4,5 тисячі тестів — це не є якась там суперуправлінське завдання, — сказав голова облради. — Якби тестів було 100 тисяч, то було б що розгортати. Якщо вони будуть, тоді ми у Львові зможемо розгорнути, приблизно 15 „точок“ (тестування. — Авт.), а по області ще 30 „точок“. Головне, щоб ці тести були, бо поки їх немає, додаткове розгортання відбутися не може».

Як повідомив на тому ж брифінгу, голова ЛОДА Максим Козицький, навіть Південна Корея не застосовувала масове тестування ПЛР. Отримані тести поділяються на два типи — це експрес-тести на коронавірус і реагенти для проведення ПЛР (полімеразно-ланцюгова реакція, яка вважається «золотим стандартом діагностики». — Авт.). Зараз вивчають сумісність реагентів, які отримали, з тими лабораторіями, які є у Львівській області.

За словами Олександра Ганущина, ще раніше Львівщина отримала від Глобального фонду Світового банку сім суперсучасних тест-систем для виявлення туберкульозної палички (туберкульоз ніхто не знімав з порядку денного). Ці самі апарати можуть працювати, якщо будуть відповідні реагенти для ПЛР-реакції по коронавірусу. Голова ЛОР пояснив: «Це картридж, який вставляється у цю тест-систему і через 4 години він дає результат. Але, на жаль, на сьогодні картриджі до цих систем відсутні в Україні і в Європі в цілому. І тільки зараз надійшли у продаж у США. Наші потужності того ж самого Центру легеневого здоров’я - 400 тестів на день — за умови, якби були картриджі. Ми попросили частину наших пожертводавців, які мають добрі контакти з Америкою, закупити там картриджі».

«Дякуємо усім, хто здійснює пожертви, хто готовий долучитися до критично важливих закупівель, — сказав Олександр Ганущин. — Сподіваємося, найближчим часом будемо мати „вікно“ по цих закупівлях за кордоном. Львівщину курирує Фонд Ахметова. Представник ДТЕК уже був у нас на робочій зустрічі, ми розраховуємо, що такі великі структури зможуть зменшити логістичні затрати і витрати на закупівлю необхідного обладнання та засобів захисту».

Нагадаємо, у понеділок ввечері, 23 березня, до Львова прибув літак Нацгвардії, який доставив медичний вантаж для боротьби з коронавірусом: експрес-тести, тест-системи, захисні костюми, маски. Їх завезли у Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України і медичні заклади Львова.

У вівторок на брифінгу голова Львівської ОДА Максим Козицький повідомив, що на Львівщину прийшло понад 4 тисячі тестів, 5 тисяч масок і 500 захисних костюмів. Увесь медичний вантаж розподілено між медичними закладами Львова, в яких лікують хворих з підозрою на коронавірус.

Схожі новини