Передплата 2024 «Добра кухня»

Нобелівський лауреат каже про швидке закінчення пандемії коронавірусу

Зараз не час виходити випити зі своїми друзями

Нобелівський лауреат, Майкл Левітт, в інтерв'ю Los Angeles Times передбачив швидке закінчення пандемії коронавірусу, закликав ЗМІ не створювати паніку, як при кінці світу, порадив громадянам утриматися від групових зустрічей, а владі рекомендував вживати адекватних заходів соціальної ізоляції, щоб ефективно побороти пандемію і не зруйнувати економіку.

Майкл Левітт, лауреат Нобелівської премії і стенфордський біофізик, почав аналізувати кількість випадків COVID-19 в світі в січні і правильно розрахував, що Китай впорається з піком спалаху коронавірусу набагато швидше, ніж це передбачали багато експертів у сфері охорони здоров'я.

Тепер він прогнозує аналогічний результат і в інших країнах.

Він проаналізував 78 країн з понад півсотнями зареєстрованих випадків COVID-19 щодня і бачить «ознаки одужання». Він не розглядає кумулятивні випадки, але число нових випадків щодня — і процентне збільшення цього числа з одного дня на наступний.

«Цифри все ще великі, але є явні ознаки уповільнення зростання».

В Ірані, наприклад, число недавно підтверджених випадків COVID-19 залишалося відносно незмінним минулого тижня, з 1133 в понеділок в 1148 в п'ятницю.

Звичайно, відновлення після первісного спалаху не означає, що вірус не повернеться Китай зараз бореться за те, щоб зупинити нові хвилі зараження, приходять з місць, де вірус виходить з-під контролю. Інші країни також зіткнуться з тією ж проблемою.

Левітт визнає, що його цифри не точні, і офіційне число випадків у багатьох областях занадто низьке, тому що і тестування не точне. Але навіть за неповних даних «постійне зниження означає, що є якась причина зниження, а не просто шум в цифрах», — сказав він.

Траєкторія смертей підтверджує його висновки. Як і дані про спалахи в обмежених місцях, таких як на круїзному кораблі Diamond Princess. 3711 чоловік на борту, 712 були інфіковані і вісім померли. На його думку, цей ненавмисний експеримент з розповсюдження коронавірусу допоможе дослідникам оцінити число загиблих в повністю інфікованої популяції.

Левітт сказав, що заходи соціальної дистанціювання мають вирішальне значення — особливо заборона на проведення великих зібрань — тому що вірус настільки новий, що населення не має імунітету до нього, а вакцина з'явиться багато місяців. «Зараз не час виходити випити зі своїми друзями».

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень