Передплата 2024 «Добрий господар»

Третина заражених коронавірусом є "тихими носіями", - китайські дослідники

Кожен третій інфікований коронавірусом може бути "тихим носієм" збудника хвороби

Про це пише китайська South China Morning Post на підставі аналізу секретних даних уряду Китаю. У країні і світі зростає занепокоєння інфекціями у людей, які не мають симптомів.

Як повідомляє цей гонконгський щоденник, за лютий в Китаї позитивними виявилися тести 43 тимс. Осіб, які, однак не мали симптомів. Вони пройшли карантин, і, очевидно, не потрапили до офіційного звіту підтверджених інфекцій (тоді у ньому було близько 80 тисяч осіб).

Наразі незрозуміло, якою є роль «тихих носіїв» у розповсюдженні пандемії, але, на думку SCMP, вони можуть ускладнити стратегії боротьби з вірусом. Все більше даних свідчить, що збудник часто може спричинити до появи симптомів лихоманки або кашлю.

Ганконгська газета зазначає, що країни класифікують заражених за власними правилами. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнає підтверджені випадки людей, позитивних на вірус, незалежно від їх симптомів. Влада Південної Кореї теж робить те саме.

Тим часом у Китаї з 7 лютого люди без симптомів не входять до числа підтверджених випадків, а в США, Італії та Великобританії людей без симптомів майже взагалі не обстежують «, — пише SCMP. Газета також припускає, що тестування таких людей та рання ізоляція заражених можуть бути частиною відповіді на питання, як у Китаї та Південній Кореї посилюється лавина інфекції.

Світові ЗМІ також проаналізували кроки влади у місті Во поблизу Падуї, де було підтверджено першу в Італії смерть людини, зараженої коронавірусом. Завдяки тестуванню всіх (майже 3,4 тисячі жителів містечка) — з симптомами і без них — вдалося за порівняно короткий час припинити зростання кількості нових інфекцій і практично загасити перший спалах епідемії Венето.

Безсимптомні випадки також згадані у звіті про роботу спільної місії ВООЗ та Китаю від 24 лютого. Там сказано, що більшість таких носіїв врешті-решт захворіли. «Відсоток справді безсимптомних інфекцій незрозумілий, але вони є дуже рідкісними і не важливі для поширення (вірусу)», — зауважено в документі.

Однак деякі дослідники припускають, що відсоток безсимптомних інфікованих може бути значним. Епідеміолог з Університету Хоккайдо в Японії Хіросі Нікура підрахував, що серед японців, евакуйованих з початку спалаху пандемії в Китаї, вони становлять 30,8 відсотка. Ця цифра близька до показника класифікованої китайської статистики — зазначає «SCMP».

Дані з Південної Кореї також схожі. Там протестовано на коронавірус 300 тисяч людей, і понад 20 відсотків пацієнтів не мали симптомів до моменту виписання з лікарні.

«У Кореї є набагато більша частка безсимптомних випадків, ніж в інших країнах, можливо, завдяки нашому обширному тестуванню», — заявив глава Корейських центрів контролю захворювань (KCDC) Дзун Юн Кіонг.

Мікробіолог з Університету Гонконгу (HKU) Хо Пак-Лен повідомив, що станом на 14 березня у 16-ти з 138-ми пацієнтів з підтвердженою інфекцією у цьому регіоні ще не розвинулися симптоми. Він додав, що в деяких осіб виявлено аналогічну кількість вірусу, як і у тих, хто демонструє коронавірусну симптоматику.

«Важко сказати, чи можуть вони бути менш заразними, якщо не кашляють».

За словами епідеміолога з того ж університету Бенджаміна Каулінга, є «чіткі докази того, що заражені люди можуть передати інфекцію ще до появи симптомів». «Є багато повідомлень про передачу (вірусу) приблизно за день-два до появи симптомів», — додав він.

Схожі новини