Передплата 2024 «Добрий господар»

"Багато питань режиму НС вже реалізовано", - Олексій Гончаренко

  • 23.03.2020, 15:55
  • 816

Надзвичайний стан – це бажання Зеленського влаштувати диктатуру, а треба думати про нашу економіку

Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко у своєму відеоблозі.

«Всі чули, що Зеленський хоче ввести надзвичайний стан, його оточення його активно до цього підштовхує. Вони пояснюють, що це вже було зроблено в багатьох країнах Європи. Яка мета надзвичайного стану? Обмежувати масові акції? Вони вже обмежені. Обмежити пересування? Воно вже обмежено. Багато питань, які є в режимі НС, вже реалізовано. А чого ще хоче Зеленський? Цензуру? Заборону страйків? Вимкнути Інтернет і телебачення, щоб люди не знали правди про те, що відбувається в країні? З мого погляду, у даній ситуації надзвичайний стан дорівнює диктатурі», — сказав він.

Гончаренко наголосив, що не бачить наразі підстав для введення надзвичайного стану.

«Якщо цифри, які у нас є, правдиві, то про це взагалі несерйозно говорити. Якщо такі цифри через те, що у нас бракує тестів, то все одно я не бачу підстав для того, щоб сьогодні говорити про надзвичайний стан. Треба розуміти, що це і диктатура, і удар по економіці», — додав він.

Він вважає, що чинна влада спочатку «проспала» пандемію — вивозили маски, не закупали тести, апарати штучної вентиляції легень.

«Сьогодні нам розповідають про літак із Китаю, вже четвертий місяць епідемії, один літак нарешті щось привіз. І це все було куплено за гроші бізнесменів. Тепер уряд не розуміє чи не хоче розуміти, або вони просто живуть як „інфузорії туфельки“ і реагують тільки на прямий дотик. Вони не усвідомлюють, що в економіці просто катастрофа відбувається. На відміну від європейських країн чи США, у нас немає можливості влити трильйон доларів чи 750 млрд євро — як в ЄС. Що Україна може зробити на цьому фоні, ми з вами розуміємо», — зауважив депутат.

Він наголосив, що українська економіка набагато слабша, ніж економіка розвинених країн, тому просто не потягне такі заходи в тривалому проміжку часу.

«Попереду вірус небезпечний, але не менш небезпечні голодні смерті, бунти і мародерство на вулицях. Тож які мають бути заходи? Є шлях Нідерландів — вони чітко пояснюють свої дії. Є шлях не реагувати взагалі на вірус. Так діяла українська влада спочатку. Потім є шлях все закрити. І сьогодні нас до цього підводять. Необхідно виокремити вразливі групи, це передусім літні люди. Їх треба максимально ізолювати і забезпечити всім потрібним. Але в групі людей до 50 років летальність становить 1−2 на тисячу. Це теж люди, але у звичайного грипу схожа летальність. Тому повністю обмежувати життя людей до 50 років немає сенсу. Окрім того, ці люди можуть перенести вірус у легкій формі і набути імунітет», — сказав парламентар.

Тому Гончаренко вважає, що треба дати можливість людям від 20 до 50 років жити і працювати. Звичайно, це не мають бути футбольні матчі, дискотеки або переповнені маршрутки. Натомість людей старшого віку треба захистити і забезпечити.

«Тому надзвичайний стан — це тільки бажання диктатури, нам треба сьогодні думати про нашу економіку, нам треба розумно діяти і реагувати на цифри. Якщо дійсно піде перевантаження закладів охорони здоров’я, то на це треба реагувати, запроваджувати більш жорсткі заходи. Це має бути гнучка історія — і працювати, і боротися з вірусом, іншого шляху в України немає», — додав депутат.

Схожі новини