Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Померла від коронавірусу жителька Івано-Франківська працювала на заводі з переробки яєць: подробиці

  • 22.03.2020, 12:54
  • 1 295

Померла від коронавірусу 56-річна жителька Івано-Франківська, яка працювала на заводі "Імперово-Фудз". Її чоловік нещодавно повернувся з Чехії, звідки, ймовірно, і привіз небезпечний вірус. Сам він не захворів на коронавірусну інфекцію

Подробиці із посиланням на місцевий вебпортал Курс розповідає Еспресо.TV.

«Навіть страшно подумати, бо вона контактувала з багатьма людьми на тому самому заводі, а потім пішла до дільничного лікаря. Він відправив її додому, сказавши, щоб негайно викликала швидку», — зазначає знайома померлої Леся Меєр-Веркалець.

Завод «Імперово-Фудз» — виробник сухих яєчних продуктів. На підприємстві підтвердили, що загибла від коронавірусу дійсно у них працювала, проте спілкувалася з мінімальною кількістю людей.

«Ця жінка 1963 року народження працювала оператором машини пастеризації і востаннє була на роботі 12 березня. Ознак і симптомів захворювання на той час у неї не було. Вона не контактувала з харчовою продукцією і мала обмежені контакти з іншими працівниками — саме з 12 березня підприємство рішенням керівництва почало призупиняти діяльність у зв’язку з поширенням коронавірусу в Україні, виробничі лінії поступово зупинялися, а працівників відправляли додому», — повідомили у пресслужбі.

Окрім того, як з’ясувалося, на підприємстві певний час проводилися посилені заходи з дезінфекції із профілактичною метою.

Як додали на заводі, ознаки хвороби з’явилися у жінки 13 березня. Вона звернулася до сімейного лікаря, який поставив діагноз респіраторного захворювання. Жінка залишилася вдома лікуватись, але вже 16 березня у неї почалася задишка. Її доправили в лікарню, підключили до апарату штучної вентиляції легенів, після чого, за версією лікарів, у неї почалася пневмонія, і стан погіршувався. Жінка померла через добу після госпіталізації, ще до отримання результатів тесту на COVID-19.

Всі її контакти зараз ретельно перевіряються, а кілька її колег, які могли з нею контактувати, перебувають на самоізоляції під контролем лікарів. Лікаря і медсестру, які контактували з померлою, ізолювали.

«Згідно з повідомленням Європейського органу з безпеки харчових продуктів (EFSA), поки немає підтверджень, що харчові продукти можуть бути джерелом або шляхом передачі вірусу. Мусимо зазначити, що ця жінка, як і всі працівники нашого підприємства, не мала фізичних контактів із продукцією — всі процеси на підприємстві повністю автоматизовані саме з метою виключення таких контактів. Крім того, вся продукція проходить термічну обробку за найсуворішими стандартами безпеки та якості», — додали в «Імперово-Фудз».

Компанія висловила співчуття родині та близьким своєї працівниці.

«В Україні зареєстровано вже кілька випадків, коли родичі привозять небезпечний вірус із Європи, але при цьому самі не хворіють», — наглошує франківське видання.

За словами місцевого інфекціоніста Сергія Крамарєва, поки не доведено, що здорова людина може бути носієм коронавірусу. Цілком ймовірно, що раніше вона перехворіла звичайним, застудним коронавірусом, після чого в організмі утворилися антитіла. І тепер передає інфекцію іншим.

«На сьогодні нічого не доведено щодо коронавірусної інфекції. Можуть бути легкі катаральні явища, на які люди не звертають уваги. Такий варіант не виключений. Імунна система людини може не 100% реагувати, адже не 100% людей хворіють. 20% залишаються здоровими. Варіанти тут різні. Просто імунна система людини не реагує на цей вірус. Або перехресний імунітет», — розповів Крамарєв.

Він зазначив, що коронавіруси серед нас циркулюють постійно.

«Людина перехворіла, умовно, звичайним коронавірусом, застудним. У неї утворилися антитіла, які працюють і проти цього вірусу. Такий варіант не виключений. Тому нічого дивного немає. Вона могла перехворіти в легкій формі. Чи хворіє. І передавати рідним. Але якщо людина абсолютно здорова, то здорового носійства такої болячки на сьогодні не доведено», — підсумував інфекціоніст.

Читайте також: Третя смерть від коронавірусу? В Івано-Франківську жінка померла від ускладненої пневмонії

Схожі новини