Передплата 2024 «Добра кухня»

Вчені назвали дві основні версії походження коронавірусу

  • 20.03.2020, 09:12
  • 1 035

Вчені стверджують, що новий коронавірус виник в результаті природних процесів

Аналіз структури коронавірусу Sars-CoV-2 показав, що вірус виник в результаті природної еволюції, і не був штучно виведений у лабораторії.

Про це йдеться у пресрелізі американської неурядової дослідницької організації Scripps Research, передає Главком.

«Порівнюючи наявні дані про послідовності генома для відомих штамів коронавіруса, ми можемо точно визначити, що Sars-CoV-2 виник в результаті природних процесів», — повідомив доктор філософії й доцент кафедри імунології та мікробіології Scripps Research Крістіан Андерсен.

Як повідомляє організація, під час дослідження науковці з кількох світових університетів виявили, що RBD-частина білків Sars-CoV-2 еволюціонувала, щоб ефективно впливати на молекулярну особливість клітин людини ACE2 (рецептор, який бере участь в регуляції кров'яного тиску).

Білок Sars-CoV-2 був настільки ефективний для зв'язування людських клітин, що вчені зробили висновок про те, що це результат природного відбору, а не продукт генної інженерії.

Зазначається, що нині вчені розглядають дві ймовірні теорії природного походження самого вірусу.

Згідно з першим сценарієм, вірус розвинувся до свого нинішнього патогенного стану шляхом природного переходу від тварини до людини.

Саме таким чином у минулому виникали попередні спалахи коронавірусу, коли люди заражалися вірусом після контакту з ціветами (Sars) та верблюдами (Mers)

Згідно з другим сценарієм, прабатько Sars-CoV-2потрапив в людину, придбавши геномні характеристики, шляхом адаптації під час передачі від людини людині.

Схожі новини