Передплата 2024 «Добрий господар»

В аптеках немає антисептика? Зробіть його самі

Для цього вам знадобляться спирт, гліцерин і перекис водню

Із прилавків аптек і магазинів зникли не лише медичні маски, а й антисептики. Всесвітня організація охорони здоров’я випустила покрокову рекомендацію, як у домашніх умовах зробити ефективний антисептик, що захистить від вірусів та бактерій.

Для виготовлення антисептика в домашніх умовах вам знадобляться: скляна або плас­тикова посудина з кришкою, що закру­чується, мензурки з чітким позначен­ням мілілітрів, пластикова або скляна пляшка зі щільною кришкою або роз­пилювачем.

Інґредієнти для антисептика: етанол 96% або ізопропиловий спирт 99,8%, гліцерин 98% і перекис водню 3%, охо­лоджена кип’ячена вода або стерильна дистильована. Крім цього, можна дода­ти будь-який нетоксичний барвник (щоб відрізняти антисептик від інших рідин) і будь-який інший інґредієнт, який не буде небезпечним, якщо його проковтнути чи вдихнути (наприклад, кілька крапель будь-якої ефірної олії).

Як зробити антисептик

Беремо скляну або пластикову пляш­ку об’ємом 2 літри.

Наливаємо спирт у посудину до по­трібної позначки (етанол — 1667 мл, ізо­пропиловий спирт — 1503 мл).

Додаємо 29 мл гліцерину.

Додаємо 83 мл перекису водню за до­помогою мензурки.

Потім у посудину доливаємо сте­рильну дистильовану або охолоджену кип’ячену воду до об’єму 2 літри.

Щоб запобігти випаровуванню розчи­ну антисептика, посудину треба відразу закрити кришкою або корком, що закру­чується.

Готовий розчин треба легко струсо­нути, якщо це можливо, або перемішати дерев’яною лопаткою.

Відразу ж перелийте антисептик у контейнери для кінцевого продукту (на­приклад, у пластикові флакони об’ємом 500 або 100 мл).

Перед використанням помістіть фла­кони на карантин на 72 години. Це по­трібно для того, щоб знищити спорові форми мікроорганізмів, які можуть бути в інґредієнтах або у знову використову­ваних флаконах.

Гліцерин в антисептику використову­ють як зволожувач шкіри. Перекис водню дезактивує мікробні спори, які можуть бути в розчині. Будь-які інші добавки, на­приклад, ефірна олія, повинні бути якіс­ними і безпечними у разі випадкового проковтування.

Щоб відрізняти антисептик від інших рідин, в нього можна додати будь-який нетоксичний барвник. А ось ароматиза­тори через ризик алергічних реакцій ба­жано не додавати.

ВООЗ пропонує 2 рецепти

Рецепт № 1:

Етанол 96%: 1667 мл

Перекис водню 3%: 83 мл

Гліцерин 98%: 29 мл

Рецепт № 2:

Ізопропиловий спирт 99,8%: 1503 мл

Перекис водню 3%: 83 мл

Гліцерин 98%: 29 мл

Схожі новини