Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Медики, які працюватимуть із хворими на коронавірус, отримають премії у розмірі 200%

  • 18.03.2020, 19:34
  • 981

Фракція «Європейська Солідарність» домоглася премії в розмірі 200% для всіх медиків, які працюватимуть з інфікованими коронавірусом

Про це сказала депутат фракції «Європейська Солідарність» Яна Зінкевич у своєму відеозверненні.

«Останні п’ять років моя діяльність була і залишається тісно пов’язаною з медициною. Як парамедик на фронті і як засновник медичного батальйону „Госпітальєри“ я мала змогу вивчити систему вітчизняної медицини зсередини і зараз можу оцінити її готовність до епідемії», — сказала Зінкевич.

Вона нагадала, що минулі три тижні команда «Європейської Солідарності» вимагала скликати позачергове засідання, щоб завчасно підготуватися до можливої епідемії коронавірусу в Україні.

«Але замість підготовки і комунікації з громадянами влада влаштувала шоу із зміною уряду, політичним тиском правоохоронних органів на опозицію, шоу із закриттям міністерки охорони здоров’я на обсервацію в Санжарах за вказівкою президента замість активної підготовки до протидії поширенню коронавірусної інфекції в Україні», — зазначила депутат.

Вона наголосила, що позачергове засідання парламенту провели лише 17 березня, коли ситуація у державі дійшла до критичної межі.

«Парламент ухвалив законопроєкт, який буде дійсним впродовж трьох місяців. Він спрямований зупинити поширення коронавірусу в Україні та відкладення піку епідемії для підготовки медичної системи. Наша фракція також брала участь у розробці цих рішень, і ми підтримали його своїм голосуванням… В ухваленому законі наша команда ініціювала і домоглася премії в розмірі 200% від посадового окладу для всіх медпрацівників, які працюватимуть з інфікованими», — зауважила Зінкевич.

Вона також зазначила, що проти деяких обмежувальних заходів, які запропонував напередодні Володимир Зеленський, а саме про повне закриття усіх метрополітенів, оскільки це призведе до колапсу.

«Чомусь в Мілані, Вашингтоні, Варшаві і навіть в Мінську метро працює, а в нас не працює. Це ставить під загрозу безперебійну роботу, зокрема медзакладів, продуктових магазинів та аптек. Я спілкувалася з медперсоналом у столиці. Для прикладу, у реанімаційному відділенні однієї з лікарень до 70% медсестер і майже всі санітари приїжджають на роботу з передмістя, що буде неможливо у зв’язку з повним закриттям в’їзду та виїзду з міста. Влада могла б скористатися досвідом Франції, там таксі та готелі можуть працювати безкоштовно для медперсоналу, отримуючи після компенсацію з держбюджету», — сказала парламентар.

Вона наголосила, що залишається гостра проблема з наявністю засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів навіть для медперсоналу і пацієнтів лікарні.

«Це притім, що в Італії, за попередніми підрахунками, відбулося зараження близько 30% лікарів. В Україні наявні 12 тис. місць в інфекційних стаціонарах, 2,5 тис інфекційних боксів. На початку епідемії цього більш-менш достатньо, але згодом доведеться перепрофільовувати інші лікарні для прийому хворих. Катастрофічно бракує апаратів штучної вентиляції легенів. Згідно зі звітом уряду, їх в Україні всього 605 штук. Тоді як у масштабах держави потрібно в рази більше. Це ті проблеми, які уряд Зеленського мав вирішувати в попередні місяці, а не знаходитися на обсервації», — додала депутат.

Схожі новини