Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Алкоголь не врятує: дієтолог розповіла, як потрібно харчуватися під час карантину

  • 16.03.2020, 20:31
  • 1 061

Як підняти імунітет, чим годувати дітей під час карантину і на що звернути увагу людям із групи ризику.

Про це дієтологиня Олена Юдіна, інформує Обозреватель.

Сьогодні розкажемо про загальні тенденції харчування в карантині.

«Перше, що потрібно зробити в ситуації, що склалася — це заспокоїтися. Страх руйнує, причому не тільки нервову, але й імунну систему.

Другий дуже важливий момент: не можна нехтувати правилами гігієни. Потрібно регулярно мити руки, причому не один, і не два рази в день. Особливо це стосується миття рук після відвідування вулиці.

Третій момент — це харчування. Необхідно зробити акцент, насамперед, на овочах, фруктах і кашах. Це продукти, які містять багато клітковини, багато харчових волокон, а також вітамінів і мінералів.

Четвертий важливий момент — здоровий сон. Ми відновлюємося уві сні. І найперше людині потрібно висипатися, особливо, в стресовій ситуації. У жодному разі не варто нехтувати сном, не варто засиджуватися допізна за комп'ютером і лягати спати глибоко за північ. Сон здорової людини повинен тривати не менше 8 годин.

Що стосується зміцнення імунітету, то в ситуації, що склалася, спеціально нічого не потрібно робити. Не варто негайно шукати додаткові вітаміни або мінеральні комплекси. Я ніколи цього не роблю сама і не раджу робити іншим. Ми не знаємо, які саме вітаміни і мінерали у нас наразі в дефіциті, а як відомо, надлишок вітамінів і мінералів ще більш небезпечний, ніж їх недолік. Тому, найкраще, що ми можемо зараз для себе зробити — це харчуватися різноманітно. Повторюю: потрібно зробити акцент на кашах, овочах і фруктах. У раціоні повинні бути цитрусові, яблука, ківі, шипшина. Потрібно звернути увагу на продукти, з високим вмістом вітаміну С, оскільки вітамін С буде абсолютно природним способом зміцнювати імунітет. Нічого додатково вводити в свій раціон не потрібно.

Ті люди, які страждають хронічними захворюваннями і регулярно вживають медичні препарати, також повинні звернути увагу на свій раціон. Не можна разом із тим не дотримуватися принципів збалансованого харчування.

І нарешті, що стосується поширеної думки про те, що алкоголь — найкращий засіб від вірусу. Хотіла б порадити всім відмовитися від алкоголю не тільки на період карантину, а й на період усього життя. Алкоголь не допоможе впоратися з вірусом, особливо це стосується міцних алкогольних напоїв. У раціоні можна залишити сухі вина та алкогольні напої з природним бродінням, але в розумних кількостях. Що стосується нинішньої ситуації, то я б не рекомендувала вживання алкогольних напоїв. Про категоричну заборону алкоголю не йдеться, але люди повинні розуміти, що у них є вибір щодо вживання алкоголю в небезпечний період життя, і цей вибір вони повинні робити усвідомлено".

Схожі новини