Передплата 2024 ВЗ

У місті Лева відкрився перший в Україні приватний військовий музей

  • 15.03.2020, 16:54
  • 1 469

Музей назвали «Штурм». Його засновником став відомий волонтер-доброволець Володимир Правосудов

Зібрані ним експонати красномовно розповідають про намагання ворогів загарбати українські землі, починаючи від козацької доби й закінчуючи сучасною військовою агресією проти нашої держави, повідомляє АрміяINFORM.

У виставкових вітринах можна побачити військові однострої, зброю та навіть кіно- та фотоапарати початку минулого сторіччя як засіб тодішньої інформаційної боротьби.

«Це невелика частина всього того, що нам вдалось зібрати, але це стане основою великої експозиції та документального свідчення боротьби українського народу за власну свободу», — розповів засновник музею боєць-доброволець Володимир Правосудов.

У приватній мілітарній колекції Володимира Правосудова близько 3 тисяч одиниць зброї, військових одностроїв, топографічних мап, відзнак і нагород, плакатів, газет, раритетних документів, поштівок, світлин. Починаючи від XVII століття і до сьогодення. Найбільшу частину колекції становить старовинна зброя часів Наполеона, Першої та Другої світових воєн. Серед експонатів близько 300 пістолетів різних епох і фірм виробників, кулемети, гвинтівки, холодна зброя тощо.

Свій шлях сучасного опору новітній російській окупації Володимир Правосудов почав ще на Майдані. А згодом уже вивозив поранених і вбитих побратимів з Луганського аеропорту. На відкриття музею прийшло чимало співслужбовців Володимира.

«Сьогодні я відвідав свого бойового побратима. Дуже добре, що в нашій державі є такі люди, що не дають забути всю ту багатовікову історію боротьби за незалежність. Володимир доклав неймовірних зусиль, щоб цей музей став реальністю. І тепер ми можемо доторкнутись до тієї правдивої воєнної історії України», — розповів командир другої штурмової роти батальйону «Айдар» лейтенант Максим Павленко.

Оглянути музей можуть усі охочі протягом робочого часу з понеділка по п’ятницю: місто Львів, вулиця Персенківка, будинок 17.

Схожі новини