Передплата 2024 ВЗ

"Маємо визнати, що через 2 місяці після початку епідемії коронавірусу влада до неї не готова", - Сюмар

  • 12.03.2020, 16:51
  • 655

Епідемія коронавірусу, яка спричинила паніку по всьому світу, в Україні ускладнюється ще й тим, що влада за 2 місяці так і не змогла як слід підготуватися до неї. Немає належного інформування громадян, у лікарнях людей просто «відфутболюють», а новопризначений уряд тільки збирається щось почати робити.

Про це журналістам заявила народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар.

«Очевидно, що Україна не готова до коронавірусу Система інформування громадян не налагоджена. Немає жодної соціальної реклами, що робити людям, щоб вберегтися, як дотримуватися карантину, а що робити, якщо є симптоми захворювання. Цю інформацію люди десь там шукають, знаходять Олександрівську лікарню, а їм там кажуть „не дзвоніть сюди, бо ви нам всі телефони обірвали“. Це реальна ситуація, яка неприпустима, і говорить про те, що інфантилізм влади, таке дилетантство влади сьогодні ставить країну у дуже складну ситуацію на фоні таких глобальних викликів, як коронавірус», — наголосила Сюмар.

Вона зазначила, що після оголошення карантинних заходів в Італії та інших європейських країнах українські заробітчани можуть масово повертатися на батьківщину, і на кордонах мають бути забезпечені оперативне тестування і належні умови для карантину. «Ми розуміємо, що після закриття Італії дуже багато заробітчан приїде в Україну і країна має бути готовою до епідемії, а такої готовності сьогодні МОЗ, український уряд, українська влада ніяким чином не демонструє. Відео красиві з великими посмішками перестали просто записувати, і будь-які відео перестали записувати», — констатує Сюмар.

Вона також звернула увагу на те, що в Україні досі немає реальної статистики захворюваності та виявлення носіїв вірусу. «Сьогодні ми навіть не знаємо статистики смертності від пневмонії. Це головне ускладнення від коронавірусу, і більшість країн звичайно визначають смертність як правило від пневмонії. Ми не маємо такої статистики. Нам Міністерство охорони здоров’я її не називає. Тому сказати, скільки на сьогодні є випадків, ніхто не може», — зазначила Сюмар.

Після вчорашнього засідання уряду виявилося, що у кабміні не готові відповідати на чимало конкретних запитань щодо стримування епідемії, — наголосила Вікторія Сюмар. «Міністр сказав, що є близько 500 апаратів штучної вентиляції легень. Вчора на засіданні уряду ми ставили дуже багато конкретних запитань і вони сказали, що підготуються і прийдуть підготовлені в парламент. Я не розумію — як, коли світ про епідемію говорить останні 2 місяці, ми не маємо статистики головних питань, які виникають у кожного громадянина. Саме це спричиняє паніку — неготовність влади реагувати на виклики і давати конкретні відповіді», — переконана Сюмар.

Вона наголосила, що пандемія коронавірусу — це виклик, який впливає на всю світову економіку, і він вимагає консолідації суспільства. «Всі здорові напрацювання ми готові підтримувати. Зараз буде працювати робоча група, яка буде напрацьовувати зміни до законодавства. Не виключено, що буде введено відповідальність за порушення карантину», — припустила Сюмар.

Схожі новини