Передплата 2024 «Добрий господар»

Марія Іонова закликала владу звітувати про здійснені заходи щодо COVID-19 (оновлено)

  • 11.03.2020, 16:06
  • 492

«Європейська Солідарність» вимагає проведення позачергового засідання парламенту, де Кабмін має звітувати про готовність медичних закладів та місцевої влади до дій в умовах карантину для стримування розповсюдження коронавірусу

Про це сказала народна депутатка фракції «Європейська Солідарність» Марія Іонова в коментарі журналістам після засідання уряду, де було ухвалене рішення про запровадження карантину в Україні до 3 квітня.

«Ми вимагали, що було проведене позачергове засідання, де уряд розказав би про таку готовність — чи ми готові до такої епідеміологічної ситуації», — розповіла депутатка.

«На позачерговому засіданні Верховної Ради України має розглядатися звіт уряду про те, як він готовий і які заходи вже здійснені і будуть здійснені щодо епідеміологічної ситуації, карантину. Що відбувається із захисним матеріалом? На яку кількість розраховано? Чи буде створена спеціальна лабораторія, згідно рекомендації ВООЗ, по титруванню, субтитруванню вірусів? В які терміни? Як у нас будуть забезпечені прикордонні пункти пропуску? Як будуть забезпечені КПВВ з тимчасово окупованими територіями? Як забезпечені області і які доручення надані місцевим органам влади? Чи в повній мірі забезпечені тестами всі області?» — пояснила Марія Іонова.

«Дуже багато питань, і це не для народних депутатів, а для громадян України. Необхідно інформувати населення», — зауважила вона.

Також, за її словами, уряд зможе на позачерговому засідання поінформувати депутатів про законодавчі зміни, які потрібно ухвалити.

Марія Іонова зазначила, що депутати пропонують провести таке позачергове засідання у найближчий понеділок 16 березня.

«Сьогодні ухвалено рішення про запровадження карантину, і що готові урядовці прийти і розказати про це на годині запитань до уряду. Але мені здається, що це буде запізно — це буде аж у п’ятницю. Ми вважаємо, що це необхідно зробити вже. Позачергову сесію зібрати в понеділок-вівторок», — додала вона.

Депутатка також зазначила, що наближаються великодні свята, а тому важливо бути впевненими у готовності прикордонних пунктів пропуску, КПВВ з тимчасово окупованими територіями.

«Важливо, щоб всі ці пункти пропуску були забезпечені всім необхідним для того, щоб приймати, перевіряти наших громадян», — зауважила вона.

«Ми також не почули конкретну цифру щодо готовності інфраструктури інфекційних лікарень, зокрема кількість місць, кількість апаратів штучного дихання. Важливо, щоб про все це було проінформовано на позачерговому засідання Верховної Ради України. Важливе питання — як будуть захищені наші Збройні сили в умовах карантину», — також підкреслила Марія Іонова.

Вона висловила сподівання, що ініціативу «Європейської Солідарності» підтримають інші фракції і зокрема фракція монобільшості, і позачергову сесію проведуть.

Оновлення інформації — уряд підтримав вимогу депутатів «Європейської Солідарності» провести позачергове засідання Ради щодо коронавірусу 16 березня. Зокрема, народні депутати фракції «Європейська Солідарність» домоглися від уряду проведення позачергового засідання Верховної Ради щодо епідемії коронавірусу і відміни практики першого уряду Зеленського проводити засідання Кабінету міністрів у закритому режимі.

Схожі новини