Передплата 2024 «Добра кухня»

"Виламали двері і налякали 76-річну матір": загарбники Криму обшукують кримських татар

  • 11.03.2020, 10:53
  • 750

У Бахчисараї анексованого Криму проводять обшуки щонайменше у семи кримських татар, деякі з них причетні до "Кримської солідарності"

Про це інформує Українська правда із посиланням на сторінку «Кримська солідарність» у Facebook.

Обшуки відбуваються з ранку середи у таких людей:

— Сейдамет Мустафаєв — стрімер «Кримської солідарності» (Бахчисарай, 7 мікройрайон, вул. Яшлик', 17);

— Шукрі Сейтумеров (Бахчисарай, вул. Басенко);

— Сейтумер Сейтумеров (Бахчисарай, вул. Басенко);

— Рустем Сейтмеметов (Бахчисарай, вул. Роза Люксембург, 37);

— Амет Сулейманов — активіст «Кримської солідарності» (провулок Історичний, 3. Бахчисарай, старе місто);

— Айдер Сулейманов — Бахчисарайський район, с. Холмовка, вул. Миру 1а);

— Сейтумер Сейтумеров — колишній активіст «Кримської солідарності» Бахчисарай, вул. Річкова, 77).

Колишній активіст «Кримської солідарності» Сейтумер Сейтумеров після обшуку в його домі у 2017 році покинув Крим і переїхав до Києва. Зараз веде ранкові передачі на каналі ATR і розповідає про те, що відбувається в Криму.

На момент обшуку вдома була лише його літня мати.

За даними Сейтумера Сейтумерова, ФСБшники «нагрянули» в його кримський дім о 6 ранку, виламали двері і налякали його 76-річну матір. У неї хворе серце, тому довелося викликати швидку допомогу.

Обшук в Айдера Сулейманова проводили без присутності господарів. За цією ж адресою прописаний його брат Амет Сулейманов, у якого в Бахчисараї теж іде обшук.

Амет Сулейманов — активіст і стример «Кримської солідарності» в Бахчисараї, але останнім часом за станом здоров'я обмежився відвіданням судових засідань. У жовтні 2017 року його затримували за зйомку на телефон біля будинку іншого активіста «Кримської солідарності» Сейрана Салієва, в якому йшов обшук. Тоді Сулейманова оштрафували.

До Амета в дім не допускають родичів дружини, яка чекає дитину, не дозволили забрати з будинку трьох малолітніх дітей, молодший із яких наразі лежить із високою температурою. Сам Амет має низку серйозних діагнозів і йому протипоказано хвилювання.

Сейдамет Мустафаєв (1995 р.н.) — стрімер «Кримської солідарності», кореспондент інтернет-видання «Грани.ру». У 2015 році почав відвідувати суди у справі «севастопольської групи Хізб ут-Тахрір», пізніше приєднався до громадського руху «Кримська солідарність». 12 квітня 2017 року у його домі вже проходив обшук. У Сейдамета Мустафаєва рішенням суду конфісковано ноутбук, який був спільною сумісною власністю подружжя.

Нинішній обшук у будинку Сейдамета Мустаева завершився. Його самого не було в будинку, замість нього забрали його літнього батька — Енвера Мустафаєва.

Також після обшуку забрали Рустема Сейтмеметова і Сеітумера Сейтумерова (сина Шукрі Сейтумерова, 1986 р.н.)

Шукрі Сейтумеров — історик, старший науковий співробітник і колишній завідувач відділу охорони пам'яток Бахчисарайського історико-культурного музею-заповідника.

Схожі новини