Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Проблеми із сексом? Винуватцем може бути депресія

  • 11.03.2020, 10:34
  • 1 797

Якщо у вас одночасно клінічна депресія та сексуальні проблеми, ви не самотні у своїх негараздах

Сексуальні проблеми, такі як еректильна дисфункція (ЕД) та нездатність відчувати оргазм, часто співіснують із депресією, пише webmd, передає УП. Життя.

Доброю новиною є те, що лікарі, зазвичай, можуть лікувати подібні квестії, пов'язані з депресивним розладом.

Який зв'язок між сексуальними проблемами і депресією?

Думайте про мозок, як про високочутливий статевий орган. Сексуальне бажання починається у мозку та йде вниз. Процес збудження відбувається завдяки хімічним речовинам мозку, відомим як нейротрансмітери. Ці хімічні речовини підсилюють зв'язок між клітинами мозку й викликають приплив крові до статевих органів.

Проблема у тім, що під час депресії та інших розладах настрою, мозкові ланцюжки, які сполучаються з використанням цих хімічних речовин, не функціонують належним чином. Багато чоловіків та жінок з депресією говорять про низьке або нульове лібідо. І це створює величезне навантаження на інтимні стосунки.

Чи викликають антидепресанти сексуальні проблеми?

Антидепресанти (АД) допомагають поліпшити настрій та поглянути на навколишній світ під іншим кутом зору, але деякі типи антидепресантів, наприклад, селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС), можуть мати небажані побічні ефекти.

Ці побічні ефекти можуть призвести до сексуальних проблем. АД впливають на нервові шляхи, які регулюють сексуальну реакцію, потенційно викликаючи сексуальну дисфункцію. Побічні ефекти від антидепресантів іноді збільшуються при підвищенні дози ліків, тому обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем у разі виявлення неприємних симптомів.

Які види сексуальних проблем можуть бути пов'язані з антидепресантами?

Побічні ефекти від антидепресантів можуть містити:

нездатність почати статевий акт, або насолоджуватися сексом;

еректильну дисфункцію (ЕД) або відстрочену еякуляцію у чоловіків;

зниження статевого потягу;

нездатність досягти оргазму.

Як лікувати сексуальні проблеми, пов’язані з депресією або з антидепресантами?

Якщо у вас депресія і ви помічаєте зниження інтересу до сексу або проблеми з лібідо, вам та вашому лікареві важливо з'ясувати, чи є причиною сексуальної дисфункції депресія, антидепресант, який ви приймаєте, або інші медичні фактори.

Ваш лікар може спробувати нові антидепресанти, які не послаблюють сексуальні реакції, або він може призначити ліки, щоб спробувати протидіяти побічним ефектам АД.

Важливо: ваш лікар та партнер не знатимуть про наявність проблеми, поки ви про неї не скажете.

Поговоріть відверто з вашим партнером та лікарем. Потім запитайте свого лікаря, що може допомогти у цій ситуації.

Схожі новини