Передплата 2024 «Добрий господар»

Цілющу "Нафтусю" зроблять платною не лише для відпочивальників, але і для трускавчан?

У Трускавці не вперше намагаються запровадити плату для фізичних осіб – відпочивальників на бюветі мінвод №1, де, крім усього іншого, розливається й помічна від багатьох хвороб «Нафтуся»

Два роки тому непопулярна серед відпочивальників і жителів курорту ініціатива провалилася. Проти намірів ПрАТ «Трускавецькурорт», тодішнього власника бюветів № 1 і № 2 на курорті, повстали місцеві активісти, проти були й депутати міськради. Тож тоді до встановлення на вході до бювету мінвод № 1 турнікетів-касирів справа не дійшла… І ось нова спроба. Цього разу — без формальної участі ПрАТ «Трускавецькурорт».

Продавши нещодавно п’ятьом новим власникам свій головний актив, ТзОВ «Трускавецькі лікувальні води», ПрАТ «Трускавецькурорт» усунулося від прямої участі у «реформуванні» бювету мінвод…

Про плани власників щодо санації цього потенційно прибуткового підприємства, яке минулий рік завершило зі збитками, на недавній сесії Трускавецької міськради розповіли директор «Трускавецьких лікувальних вод» Андрій Тарнавський і керівник фінансової служби Анна Абрамова.

Були наведені, як інформує пресслужба міськради, «аргументи — чому саме слід підвищити плату за відпуск мінеральних вод». Як наголосили доповідачі, встановлення нової ціни на мінеральну воду — це вимога часу, і Антимонопольний комітет України не може, мовляв, диктувати, якою саме має бути ця ціна.

Пані Абрамова зазначила, що у нових власників є чіткий план дій щодо виведення підприємства з теперішнього кризового стану, спричиненого тим, що більша частина споживачів «Нафтусі», яка живе у віллах, готелях і санаторіях міста, не сплачує ні копійки за видобуток, транспортування та подачу цілющої води до бювету. Дії власників зі санації підприємства будуть, за словами Абрамової, дещо непопулярними, зате ефективними. Так, одним із перших кроків планується тимчасовий запуск турнікетів на вході до бювету та цифрової платформи обліку відвідувачів — з подальшим запровадженням обліку відпуску мінвод.

Анна Абрамова, відповівши на запитання депутатів міської ради Андрія Остапчука, Богдана Габшія, Юрія Яворського, Романа Бучковича та представників громадськості, зауважила, що почула пропозиції депутатів, і що підприємство готове до конструктивної співпраці з міською владою Трускавця. Депутати не висунули жодних серйозних контраргументів на доповідь пані Абрамової, а навпаки, побажали «Трускавецьким лікувальним водам» успіху в реалізації їхніх планів. Як зазначив депутат Богдан Габшій, «хотілося б лише ці плани та терміни їх реалізації вивчити детальніше».

Що це означає? Найперше, що новий власник досить уміло звільнив собі шлях, який провадить до підвищення ціни за мінеральні води та запровадження платного режиму на бюветі мінвод для всіх без винятку споживачів (зокрема й жителів Трускавця). Тепер залишається почекати на реакцію громади курорту. Що скажуть трускавчани, як вони зреагують на нововведення неовласників «Нафтусі», з яким, по суті, погодились депутати міськради? Чи до вподоби їм прийдеться запровадження платного режиму для всіх без винятку споживачів? Аби, як було сказано на сесії, «не порушувати чинне законодавство України про однакові умови доступу до ринку».

Схожі новини