Передплата 2024 ВЗ

Як розрахувати вартість доставки газу

У 2020 році всі споживачі газу України отримують окремі рахунки: один за спожитий газ, другий – за послугу з його доставки. 24 грудня Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила зміни, які стосуються споживачів газу.

Таким чином, завершено анбандлінг на газовому ринку, тобто, відділення продажу газу (поставка) від його розподілу (доставка). Споживачі від січня отримуватимуть два різні рахунки: оплата за газ одній компанії, а за його доставку — іншій. Своїм рішенням НКРЕКП з рахунків за газ вилучила плату за його доставку.

Окремі рахунки гарантують незалежність постачальників газу від операторів ГРМ — це запорука впровадження європейського газу. Таким чином, нарешті виконано закон «Про ринок природного газу», який був прийнятий в2015 році та вимоги Третього енергетичного пакету, згідно із якими доставка газу має бути відділена від його продажу.

Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта і залежить від використаного ним обсягу газу в минулому газовому році. Газовий рік — це проміжок часу від 1 жовтня до 30 вересня.

Щомісячний платіж за доставку газу розраховується таким чином:
Цей індивідуальний об’єм використання газу за газовий рік розділяється на 12 частин та множиться на діючий тариф на доставку газу.

Відповідно до рішення НКРЕКП для АТ «Львівгаз» встановлено тариф у розмірі:

Для прикладу: споживач із газовою плитою спожив від 1 жовтня 2018 року до 30 вересня 2019 року 170 кубометрів газу. Діючий тариф на розподіл для АТ «Львівгаз» від 1 січня 2020 року становить 1,08 грн. за м куб. в місяць (з ПДВ).
Розрахуємо щомісячну плату за доставку газу: 170 куб. м / 12 міс * 1,08 грн = 15,30 грн.
Отже, щомісячна плата за доставку блакитного палива для такого споживача становить 15,30 грн. на місяць.

Рахунки є в Особистому кабінеті на сайті 104.ua. Їх споживачі можуть оплатити онлайн.

Схожі новини