Передплата 2024 «Добрий господар»

14 тисяч резюме від підлітків: чому діти шукають роботу

  • 10.03.2020, 11:55
  • 1 588

На українському ринку праці з'явився новий тренд: підлітки, які хочуть заробляти самі

Але працювати легально старшокласникам заважає застарілий трудовий кодекс, повідомляє Gazeta.ua.

«За останній місяць на сайті пошуку роботи з'явилося майже 14 тисяч резюме від підлітків», — розповіла ресурсу «Сьогодні» HR-експерт robota.ua Тетяна Пашкіна.

Підлітки шукають роботу у різних сферах. Від «розглядаю всі сфери» до конкретних: кур'єр, коректор, дизайнер, продавець-консультант, офіціант, співробітник колл-центру і навіть су-шеф. Посаду су-шефа шукає 15-річний Микола, який вказав у резюме, що два роки він пропрацював кухарем. Тобто почав працювати у 13 років, що незаконно, тому що КЗпП дозволяє школярам працювати тільки з 14 років. І то за згодою батьків і з купою обмежень: укорочений робочий день, неповний тиждень, заборона роботи не під час канікул і так далі.

За словами Тетяни Пашкіної серед юних шукачів роботи можна виокремити дві категорії:

«Перша категорія-діти з малозабезпечених або неблагополучних сімей, яких шукати роботу змушують матеріальні проблеми, — аналізує Тетяна Пашкіна. — Резюме від таких підлітків дуже мало, бо вони, зазвичай, шукають роботу через знайомих і найчастіше працюють нелегально. Це можуть бути ринки, автомийки, роздача флаєрів, якісь напівзаконні кафе-„забігайлівки“ і так далі. Резюме на сайтах загалом розміщують підлітки, у яких грошей, що виділяються батьками, не вистачає на кишенькові та інші витрати. Або не бажають звітувати перед старшими, чому гроші витрачені на» це", а не на «то». Це друга категорія — молоді, але вже прагнуть бути самостійними, люди, які хочуть заробити на якийсь гаджет, модний одяг і так далі, а не просити гроші у батьків".

Середня сума, яку заробляють підлітки від 2,5 до 5 тис грн. Найчастіше вони працюють у сфері обслуговування, бо тут забезпечується більш гнучкий графік.

Схожі новини