Передплата 2024 ВЗ

Українське радіо перевиконує мовні квоти, - член Нацради

Радіостанції по всій Україні в середньому на 21% перевиконують мінімальні мовні квоти на українську музику в ефірі.

Такі дані озвучив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський в програмі «Мова» з В'ячеславом Кириленком на ObozTV. На його думку, в Україні немає проблем з новими композиціями та виконавцями.

«Закон передбачає, що в денному ефірі кожної радіостанції має звучати не менше 35% пісень українською мовою від загальної кількості пісень. Але наші загальнонаціональні радіостанції, в середньому, дають 56%», — розповів Костинський.

«Тобто, в середньому, кожна друга пісня в нашому радіоефірі — українська», — уточнив він.

Член Нацради звернув увагу, що деякі радіостанції дають 100% українських пісень.

«Наприклад, Країна FM. Зараз київська радіостанція Київ FM повністю виключила ротацію російськомовних пісень. Величезний відсоток дають громадські радіостанції Радіо Промінь, Радіо Культура. І ми бачимо, що і приватні радіостанції також підтягуються», — зазначив він.

Костинський наголосив, що перевиконують квоти навіть ті радіостанції, для яких законом передбачено «послаблення».

«Якщо радіостанція транслює в своєму ефірі понад 60% європейських пісень, які виконуються європейськими мовами, то квота українських пісень може становити 25%. Але ми бачимо, що і такі радіостанції — а їх небагато — теж перевиконують мовні квоти і дають більше 30% пісень українською мовою», — пояснив експерт.

«Ми дивимося відбір на Євробачення і бачимо, що у нас немає проблем з новими виконавцями, артистами, піснями», — резюмував Костинський.

Схожі новини