Передплата 2024 «Добрий господар»

Жінки живуть довше за чоловіків: вчені назвали причину

  • 09.03.2020, 10:57
  • 2 131

Чоловіки живуть не так довго, як жінки, через набір статевих хромосом XY.

Про це сказано у дослідженні вчених австралійського Університету Нового Південного Уельсу. Робота опублікована на сайті журналу Biology Letters, передає OBOZREVATEL.

Вони хотіли перевірити гіпотезу, згідно з якою Y-хромосоми не можуть захистити організм від шкідливих мутацій у X-хромосомах. При цьому передбачається, що друга копія статевої хромосоми здатна коригувати зміни ДНК і навіть замінити свою «постраждалу» пару.

«Ми вивчили дані про тривалість життя не тільки приматів, інших ссавців і птахів, але і рептилій, риб, амфібій, павуків, тарганів, коників, жуків, метеликів і метеликів», — зазначив один з авторів дослідження Зої Кірокостас.

З'ясувалося, що особини з ідентичною парою хромосом в середньому живуть на 17,6% довше. При цьому в залежності від виду такий гомогамний набір хромосом може бути як у чоловічих, так і у жіночих особин.

Так, у птахів і метеликів саме самці визначаються хромосомами ZZ, в той час як самки мають ZW-хромосоми. У цьому випадку тривалість життя буде більше у чоловічих особин.

У людини саме жінки є носіями хромосом XX і тому вони живуть довше, пояснюють вчені. Як помітили дослідники, якщо довгожителями виявлялися самці, то вони переживали самок лише на 7%. Якщо ними виявлялися самки, то у них цей показник досягав майже 21%.

Схожі новини