Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Справжні рятівники: 9 продуктів, які зміцнять ваш імунітет

  • 07.03.2020, 18:14
  • 5 042

Краще, що ми можемо зробити під час епідемії коронавірусу – зміцнити імунну систему

Прекрасний спосіб зробити це — додати у свій щоденний раціон продукти, які підвищують імунітет, передає УП. Життя.

HuffPost зібрав топ-дев'ять продуктів для покращення роботи імунної системи.

1. Червоний солодкий перець

Червоний солодкий перець — це джерело вітаміну С (він навіть кращий, ніж апельсин). Ще в ньому міститься вітаміни В1, В2, В9, Р, РР та каротин. Найбільша концентрація вітамінів знаходиться біля плодоніжки перцю, яку часто обрізають. Плоди солодкого перцю бувають трикамерними та чотирикамерним, їх ще називають чоловічими й жіночими відповідно. «Чоловічі» плоди більш жорсткі та ідеально підходять для салатів.

2. Цитрусові

Так, в перці більше вітаміну С, ніж в апельсині, але нехтувати цитрусовими все ж не варто. Апельсин, грейпфрут, лимон, лайм, мандарин, клементин, помело, бергамот (так-так, він теж цитрусовий) та інші цитрусові дадуть вірусам бій. Цитрусові багаті на різні вітаміни, зокрема на вітаміни групи В, і містять багато фітонцидів. Все це в комплексі вбиває або пригнічує ріст та розвиток бактерій.

3. Часник

Часник містить селен, який впливає на імунну систему. Ще в ньому є калій, кальцій, фосфор, вітаміни групи В і С, марганець, йод і фітонциди. Часник необхідно споживати помірно. Фітонциди захищають часник від паразитів та бактерій, а вживання фітонцидів в їжу дає бактерицидний та протигрибковий ефекти. Багато часнику з'їсти не вийде — він збуджує апетит та є досить гострим, що може нашкодити слизовій стравоходу.

4. Курячий суп

Кому з нас не лікували застуду курячим супом? Під час приготування такого супу важливо знати, що чим довше вариться курка — тим більше корисних властивостей переходить із неї в суп.

Чим конкретно корисний бульйон? Жиром. Він знімає біль у носоглотці, пом'якшує горло та зменшує запалення. Ще бульйон корисний при гастриті, тому що він сприяє виділенню шлункового соку.

5. Броколі

Броколі містить клітковину, кальцій, марганець, йод, фолієву кислоту, вітаміни А, В6 і С. Вітаміну, А в броколі більше, ніж в інших видах капусти, а кальцію в ньому більше, ніж в молоці. Броколі корисні, але споживати в їжу виключно їх не можна.

Регулярне вживання броколі покращує травлення, роботу серця, сприяє нормалізації процесів росту та розвитку в організмі.

Однак споживати в їжу виключно броколі не слід — вони абсолютно не містять в собі жирів, які необхідно отримувати для нормального функціонування травлення.

6. Мигдаль

Мигдаль містить багато ненасичених жирів, які пригнічують запальні процеси в організмі. Ще мигдаль очищає кров, допомагає вивести жовч та пісок із нирок і навіть покращує стан організму при бронхіальній астмі.

У 100 г мигдалю міститься 67% магнію від добової норми, 65% фосфору, 26% кальцію і 15% калію. Їсти мигдаль потрібно обережно, тому що всі горіхи входять у групу небезпечних алергенів.

7. Куркума

Куркума містить вітаміни С, К та вітаміни групи В. Вона корисна при запаленнях. Куркума бореться з вірусами, нормалізує травлення й покращує апетит. Корінь куркуми є основою для приправи карі.

Куркума досить гостра, тому вживати її потрібно в помірних кількостях.

8. Шпинат

Шпинат не просто так називають суперпродуктом. Він містить вітаміни А, В2, В6, К, омега-3 жирні кислоти, йод, фосфор, цинк та багато іншого. Важливою складовою шпинату є лютеїн. Він підвищує імунітет та захищає від ракових утворень.

Запам'ятайте: при термічній обробці шпинат втрачає частину корисних властивостей, тому не варто його довго варити.

9. Йогурт

Йогурт містить біфідо і лакто бактерії — пробіотики. Вони покращують роботу шлунково-кишкового тракту, покращують імунітет й пригнічують алергічні реакції.

Найбільш корисний йогурт — той, який не містить цукру, зроблений із молока заквашеного молочнокислими бактеріями без домішок желатину і хімічних консервантів.

Схожі новини