Передплата 2024 «Добрий господар»

Рік без зими: темпи глобального потепління в Україні стрімкіші, ніж у Європі

  • 06.03.2020, 19:15
  • 835

В Україні метеорологічної зими не було, середня температура за сезон становила +2 °C, що перевищує кліматичну норму на 6 °C, – вчені

Кліматологи Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського повідомляють, що темпи глобального потепління в Україні стрімкіші, ніж у Європі загалом.

Вчені також нагадали, що в Україні метеорологічної зими не було. Середня температура за сезон становила +2 °C. Вона перевищує кліматичну норму на 6 °C.

У Європі ця зима також виявилася найтеплішою в історії. Про це повідомляє ГЛАВКОМ із посиланням на «Радіо Свобода».

Однак, за даними служби змін клімату Коперника (C3S), у період між груднем 2019 року та лютим 2020 року температура перевищувала середні температурні показники в період 1981−2010 років на 3,4 градуса, що значно менше, ніж в Україні.

Це підтверджує, що глобальне потепління в Україні, на жаль, йде швидше, ніж у Європі.

Крім того, за даними дослідження, ця зима виявилася на 1,4 градуса теплішою, ніж зима 2015−2016 років, якій належав попередній температурний рекорд.

«Хоча це (рекордно тепла зима. — Ред.) і була справді надзвичайна подія сама по собі, ймовірно, події такого штибу стають більш надзвичайними через тренд глобального потепління», — заявив директор C3S Карло Буентемпо.

Схожі новини