Передплата 2024 «Добра кухня»

“Вітражі мали мистецьку цінність”

Попри це, їх викинули на смітник...

У будівлі по вул. Митрополита Андрея, 10 демонтували майже сотню вітражів, які викинули на смітник. Там розташоване Головне управління праці і соціального захисту населення Львівської ОДА та Головне управління пенсійного фонду Львівської ОДА. Замість вітражів тепер пластикові вікна.

«Там було 11 рядів по 9 вітражів в кожному блоці. Тобто 99 фрагментів вітражу, — написала на своїй сторінці в соцмережі львів’янка, реставраторка Марія Шумська-Барвінок. — Це чи не найбільший вітраж у Львові! Хотілось би дізнатися, як це отак вийшло? Бо з того, що переказують — їх просто „списали“. Хоча мені не вкладається в голову: як можна було „списати“ отакий вітраж…».

Телефоную по коментар до начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко. Каже, оскільки будівля не історична, а з 70-х років, мерія не має повноважень і юридичних важелів, щоб по повній програмі оштрафувати за знищені вітражі. Якби таке зробили в історичному будинку — тоді б були проблеми.

«Вітражі в радянському будинку мали мистецьку цінність, — продовжує розмову Лілія Онищенко. — Твори не мали якогось ідеологічного навантаження. Їх можна було би відреставрувати. Але власники будівлі просто хотіли пластикових вікон, і просто брутально викинули на смітник вітражне скло».

Схожі новини