Передплата 2024 ВЗ

Зарплату за грудень шахтарі отримали у березні!

Гроші за лютий пощастило отримати лише кожному десятому

Червоноградські шахтарі, які мало не кожні кілька місяців влаштовують акції протесту, аби «вибити» зарплатні борги, нарешті дочекались грошей. Лише 4 березня на рахунки «Львіввугілля» надійшли кошти за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі». Як повідомили на підприємстві, цих коштів вистачило, аби повністю погасити заборгованість за грудень та січень, а за лютий виплатили гроші лише 11% працівникам промислово-виробничого персоналу шахт.

Як повідомила «ВЗ» голова профспілки гірників шахти «Лісова» Миросолава Кафтан, шахти працюють у штатному режимі — видобувають вугілля і навіть перевиконують плани. Тим не менше зарплату гірникам доводиться виплачувати з бюджетних коштів, а не з виручених за продаж вугілля. Тим часом у регіоні побоюються, що влада таки піде закриття збиткових шахт. Олексій Оржель, який був міністром енергетики в уряді Гончарука, заявляв, що збиткових шахт позбудуться впродовж п’яти років. А з 32 державних шахт наразі прибутковими є лише чотири. Ще кілька могли б стати прибутковими за умови інвестицій у розробку нових горизонтів. Однак більшість таки доведеться закрити. З економічної точки зору, логіка закриття збиткових шахт зрозуміла. От тільки що буде з шахтарськими містечками, адже там рідко є великі підприємства, які можуть працевлаштувати велику кількість людей. Скажімо, на шахтах «Львіввугілля» працює приблизно вісім тисяч людей.

«Приблизно 35% бюджету Червонограда — це надходження від вугільної галузі. Тому нас перспектива закриття бодай якоїсь з шахт не може не хвилювати. Але поки що такого рішення немає, — каже міський голова Червонограда Андрій Залівський. — Президент дав доручення розробити програму трансформації вугільних територій. Тому має бути створена робоча група, яка буде виїжджати на місця, дивитись можливості регіону. І спільно з місцевими радами розроблятимуть план, що може бути на заміну. Пропозицій є багато, але це наразі на рівні ідей. Ми лише орган місцевого самоврядування, і державної політики у цій галузі не визнаємо».

А тим часом…

На хабарі затримали керівника шахти «Надія», яка є однією з найбільших у Львівсько-Волинському басейні. Ця шахта не належить до ДП «Львіввугілля», а напряму підпорядковується Міністерству енергетики. Як виявилось, керівник шахти продавав частину видобутого вугілля «наліво». За кожну тонну отримував 250 грн «відкату». Як повідомили правоохоронці, керівника шахти піймали на «гарячому» — він якраз отримував 27 650 гривень за партію вугілля. Наразі йому оголосили підозру.

Схожі новини