Передплата 2024 ВЗ

"Я прихильник того, щоб уся наша діаспора отримала паспор­ти із тризубом", - Павло Клімкін про інститут подвійного громадянства

Колишній глава МЗС України поділився своїми думками про позитиви і негативи запровадження подвійного громадянства

В екслюзивному інтер'ю для «Високого Замку» ексочільник міністерства закордонних справ України поміркував над варіантами запровадження в Україні подвійного громадянства. Це, за словами пана Клімкіна, була одна із його порад новообраному президентові Володимиру Зеленському.

«Я прихильник того, щоб уся наша діаспора отримала паспор­ти із тризубом. Не маючи їх, за­кордонні українці, які хочуть долу­читися до процесу змін в Україні, не можуть зробити цього. Водно­час є багато українців, які, працю­ючи за кордоном, отримують дру­ге громадянство (скажімо, в Італії) — і таким чином формально пору­шують наш закон. Я за те, щоб припинити страусину політику і сказати, що за певних умов мо­жемо говорити про легалізацію подвійного громадянства з Ру­мунією, Угорщиною. Все одно це громадянство вже є, паспорти цих країн багатьом уже роздано на Буковині, на Закарпатті…», — вважає Павло Клімкін.

Водночас дипломат застерігає від такого кроку щодо Росії. «Категорично проти навіть натяків на подвійне громадянство з Ро­сією — до остаточного звільнення окупованих Криму і Донбасу. У час нашої розмови Путін видав указ про видачу російських паспортів жителям Донбасу, і я попередив нашого президента, що цих по­свідок там буде сотні тисяч, у тому числі — на підконтрольній нам час­тині Донбасу. Якщо темпи їх ви­дачі збережуться, до кінця цього року на Донбасі буде плюс-мінус пів мільйона російських паспор­тів. Це змінює логіку наших взає­модій, можливої реінтеграції, гу­манітарних контактів, Мінських домовленостей. І взагалі — нашо­го майбутнього. Коли прийде час розмовляти про членство Украї­ни в ЄС чи НАТО, як у цих союзах ставитимуться до того, що на те­риторії України є мільйон росій­ських громадян? Йдеться про на­ціональну безпеку.».

Повний текст розмови журналістів «Високого Замку"з Павлом Клімкіним можна прочитати тут.

Схожі новини