Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мати подарувала сину друге життя

У Львові вперше провели операцію з трансплантації

У Львівській лікарні швидкої допомоги, яка лише наприкінці лютого отримала ліцензію на проведення трансплантації органів, провели першу операцію. Вона пройшли успішно, тож 36-річний Дмитро Капущенко який кілька останніх років жив на гемодіалізі, тепер має шанс на нормальне життя. Здоровою ниркою з ним поділилась рідна мати.

«Я була готова ще п’ять років тому бути донором, але Дмитро був категорично проти. Він казав, якщо щось з тобою станеться, — я собі не пробачу», — каже його мати Любов Славінська. Сам Дмитро вагався до останнього, але медики його переконали. Чоловік розумів — без донорської нирки йому залишилось жити три-чотири роки, а у нього підростає двоє дітей. До речі, брат Дмитра помер через ниркову недостатність.

В операції було задіяно дві команди хірургів, адже спочатку треба було вилучити нирку від донора, і відразу з пересадити реципієнту. Керував процесом Олег Самчук, який переїхав до Львова з Ковельської лікарні, що стала відома на всю країну завдяки успішним операціям з пересадки органів. Тепер Олег Самчук виконує обов’язки генерального директора Львівської міської лікарні швидкої медичної допомоги. Він запевняє — такі операції проводитимуть у лікарні державним коштом. Тож тим, хто потребує пересадки нирки, легень, печінки чи серця, Олег Самчук радить звертатись у лікарню і записуватись у лист очікування. Тут оперуватимуть людей з усієї України, а не лише львів’ян. До прикладу, Дмитро Капущенко приїхав на операцію з Кривого Рогу. Загалом щороку п’ять тисяч українців потребують трансплантації нирки, і майже три тисячі — пересадки серця.

Схожі новини