Передплата 2024 «Добра кухня»

В Одесі священника УПЦ МП покарали за лекції про Ісуса та сексуальність

  • 04.03.2020, 11:34
  • 1 232

В Одесі священника Московського патріархату відлучили від церкви за "введення віруючих у гріховну спокусу" і "хулу на Духа Святого". Його покарали за лекцію про сексуальність і "Христа як чоловіка", прочитану на богословській конференції.

Заборона у служінні і відлучення від причастя і спілкування з церквою на настоятеля храму святої мучениці Олександри при Одеському національному морському університеті протоієрея Вячеслава Рубського наклав Митрополит Одеський і Ізмаїльський УПЦ М П Агафангел. Текст указу Владики опублікувала Dumskaya, передає OBOZREVATEL.

Виступаючи з лекцією на конференції, священник, зокрема, заявив, що в православній церковній традиції, вже представленої для мирян, абсолютно відсутня позитивна фіксація любові і, тим більше, сексу.

«Ми, з одного боку, вважаємо, що люди повинні любити один одного і бажати бути один з одним, але в молитвах це ніяк не відображено. Немає такого, що „помолимося про закохані серця“, про прекрасний секс, про багатоструменеві оргазми», — заявив священнослужитель.

В указі Агафангела про відлучення від церкви сказано, що Рубському заборонено проводити таїнства за «порушення священицької присяги», «введення віруючих у гріховну спокусу», «знущання над церковним віровченням», «хулу на Духа Святого», «невиправлення особистого життя», «завзятість у гріхах» і т. п.

Також в документі наводяться кричущі, на думку ієрарха, цитати з лекції: «Ченці табуюють сексуальні відносини навіть у шлюбі», «Чернеча традиція вдалася до міфологізації і демонізації сексуальності людини», «Церква не доросла до високої еротики», «Для психолога зрозуміло, що укладачі житій сексуально стурбовані»,"Житія стають зрозумілими, якщо сприймати Христа як чоловіка, як самця" та інші.

У свою чергу, сам священник каже, що цитати вирвані з контексту і перекручені. Відразу після підписання указу до нього в храм з'явилися представники єпархії і новий настоятель, призначений Агафангелом. Вони хотіли описати майно, але громада їм не дозволила. Надалі храм опечатала університетська охорона.

Після цього священник намагався домогтися зустрічі з Агафангелом, але той не бажає його бачити.

«Я кілька днів домагався зустрічі з митрополитом, але мені сказали, що він не бажає зі мною розмовляти, — каже священник. — Але я радий можливості полеміки, яка відкрилася. Постараюся найближчим часом відповісти на всі пункти звинувачення», — заявив священик.

Відзначимо, що В'ячеслав Рубський працює в ОНМУ штатним психологом і співробітником кафедри психології. Він закінчив Київську духовну академію і філософський факультет Одеського національного університету імені Мечникова. Доктор богословських наук в минулому році захистив в Національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова дисертацію на тему «Світогляд як модель реальності: богословський та релігієзнавчо-філософський аналіз». Також він веде власний відеоблог в Уoutube і виховує п'ятьох дітей.

Нижче наведені відео самої лекції та звернення священника в зв'язку з відлученням його від церкви.

Схожі новини