Передплата 2024 «Добра кухня»

Утилізований алкоголь могли використати для короновірусної дезінфекції?

Ціна утилізації в очисних спорудах Пустомит - 25 тисяч 393 гривні.

37 тисяч пляшок «лівого» алкоголю, який роками зберігався у Винниках, що під Львовом, уже утилізували і спустили в очисні споруди у Пустомитах. Це контрабандний товар, судова справа щодо якого триває з… 2014 року: 14 тонн вартістю близько 4 млн. гривень. Нагадаємо, минулого тижня у Львові говорили про іншу версію, буцімто незаконний алкоголь спустять в стоки Львова, але до «Львівводоканалу» ніхто офіційно не звертався…

Як сказав у коментарі для «ВЗ» начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Юрій Добош, до резервуару з алкоголем додали спеціальний барвник, щоб він потрохи втрачав свої властивості. Утилізація контрабандних міцних напоїв обійшлася львівській юстиції у 25 тисяч 393 гривні. Запитую у чиновника, чи така утилізація була погоджена з екологічними службами і чи не зашкодить довкіллю.

«На підприємство, яке утилізовує алкоголь, покладено завдання щодо належних безпечних для здоров’я людини та довкілля умов знищення продукції, — відзначив Юрій Добош. — Це підприємство має відповідний атестат, що дозволяє йому знищувати вилучені з обігу неякісні спиртні рідини. Атестат видало державне підприємство «Львівстандартметрологія».

Головний юститор Західного управління не сказав, які ще контрабандні товари Львова та області будуть публічно утилізовані найближчим часом. «Поки що точної інформації немає. Щомісяця ми звітуватимемо на сайті юстиції про утилізацію», — відзначив Юрій Добош.

До редакції «ВЗ» зателефонувала львівська фармацевтка Вікторія, яка теж вважає, що публічна утилізація алкоголю — піар і недоречний крок юстиційників. «Скільки алкоголю злито в „унітаз“, що аж шкода, — дивується жінка. — Він неякісний і з ним треба щось робити. Краще б його віддали у лікарні для дезінфекції. Або у інші заклади, де потрібна стерилізація інструментів, робочих поверхонь. Дезінфенкція актуальна на тлі масового поширення коронавірусу».

«Серед конфіскату — абрикосова настоянка. Нею дезінфікувати не вийде, — відповів Юрій Добош. — Там була ще і перцева горілка. Згідно із законодавством, неякісний алкоголь ми можемо або утилізувати, або переробити. Оскільки він не відповідає жодним вимогам, то згідно з рішенням суду, його необхідно знищити».

Схожі новини