Передплата 2024 «Добра кухня»

Великий піст 2020: як зекономити на харчуванні та не нашкодити здоров'ю під час духовного очищення

  • 02.03.2020, 09:14
  • 1 091

Великий піст 2020 триває 48 днів – він починається з 2 березня і триватиме в цьому році до 18 квітня.

У цей період християни східного обряду дотримуються певної дієти та особливих правил. Закінчиться Великий піст Великоднем, який 2020 року припадає на 19 квітня. Великий піст є найголовнішим та найсуворішим у році для вірян, пише ТСН.

Розхожа думка, що пісний стіл б’є по бюджету, розбивається вщент від побіжного погляду на ціни столичного базару. Картопля від 6 до 15 гривень за кіло, корінь селери — 35, цибуля — 10, зелений сушений горох — 25.

На м’ясному теж у піст можна зекономити. Наприклад, квасоля — білковий замінник м’яса — на оптовому ринку коштує 45 гривень за кілограм. Кабачки по 75 гривень, вітамінний пастернак — 65, ріпа — 50, на 5 гривень дорожча цибуля порей.

Корисними будуть і горіхи, лущені волоські по 150 грн за кілограм. Традиційно не обійтись у піст без каші — гречка по 50 грн/кг.

Модний шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував декілька рецептів традиційних українських страв на новий лад. Цілющий салат Євген пропонує приготувати з редьки, відвареного зеленого гороху і копченої сушеної груші.

«Редька — 300 г, груша сушена копчена — 100 г, горох сушений зелений — 50 г і заправити олією. Це суперкруто, тому що в горосі є багато білків, тут є хрумкість, а груша дає аромат. Це страва номер один», — розповідає Євген.

Далі — пюре із пастернаку й ріпи. Готується легко, але довго, варити коренеплоди треба щонайменше хвилин 40.

«Пастернак — 500 г, ріпа — 300 г, цибуля порей, маринована в оцтові — 100 г. Цибулю порей ріжемо кільцями, заливаємо трохи оцтом, буквально на 5 хвилин, дістали з оцту, додали до пюре і їмо», — ділиться рецептом шеф.

На десерт він пропонує свою фішку — амарант. Відварити щирицю хвилин 10, додавши гілочку розмарину і цукор. «Амарант — 200 г, цукор — 50 г, розмарин — 1−2 гілочки. Це все є пісні страви. Я вважаю, що піст це для деяких людей просто, щоб схуднути, а для деяких щось духовне і високе», — переконує кухар.

Погоджується з цим і нейропсихолог Ілля Головань: «Піст корисний з точки зору психології, тому що людина скажімо набуває нову навичку управління собою. Тобто виробляє в собі силу волі з управління своїм організмом. А якщо ви 40 днів посту проходите, то ви взагалі красень».

А от генетичний дієтолог радить бути обережними з постуванням, адже не всім корисний. «Під час посту ми не їмо білок тваринного походження, але навантажуємо свій організм саме вуглеводами. Чи готовий наш організм і наша підшлункова залоза до такої кількості вуглеводів? Так, білки надходять, та жири надходять, але вуглеводів набагато більше. Просто в рази, в 3−4 рази. Тому важливо прийти до лікаря», — каже Людмила Гончарова.

Також лікар наголошує, що людина не може без білка, адже це структурний матеріал для клітин. Просто треба визначитись яке саме м’ясо потрібне вашому організму. Але і замінники м’ясу також є серед рослинної їжі. «Це соєвий сир, тофу, або сама по собі соя, це сочевиця зелена, зелена квасоля. Гриби — це дуже корисний продукт, тому що це білок рослинного походження, але його потрібно дуже правильно готувати, швидко», — каже лікар.

А от від риби дієтолог відмовлятись не радить, хоча б два рази на тиждень її треба їсти. Традиційні каші краще їсти цільнозернові, а не перемелені.

«Категорично не можна постити вагітним жінкам. Юнакам, молодим дівчатам, для розвитку гарного гормонального фону, щоб діти згодом були здорові. Люди з хронічними запальними процесами, будь-якими… цукровий діабет другого типу, аутоімунні захворювання, гіпер гіпофункції щитовидної залози, варикозне розширення вен. Цим людям категорично протипоказаний піст. Він шкідливий дітям. Обов'язково це важливо підкреслити, тому що вони розвиваються, вони ростуть, їм вкрай важливий білок», — додає дієтолог.

Схожі новини