Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Варшава обурена "утисками польської громади" в Україні

  • 01.03.2020, 14:55
  • 916

Посол Бартош Ціхоцькі побачив «деполонізацію шкіл, які залишалися польськими навіть за Російського царства»

Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцькі заявив, що Польща має великі проблеми з освітньою реформою в Україні, яка спрямована на деполонізацію шкіл, що залишалися польськими навіть за Російського царства, інформує ГЛАВКОМ.

Таку думку Бартош Ціхоцькі висловив, відповідаючи на запитання про те, з якими проблемами стикається польська громада в Україні.

Ціхоцькі також зазначив: журналісти польських видань в Україні скаржаться, що Україна, всупереч угоді з Радою Європи, жодним чином не допомагає нацменшинам. «Наприклад, українська газета в Польщі „Наше слово“ отримує кілька сотень тисяч злотих щорічно. А в Україні польські видання ніяк не фінансуються. Ще одне питання — костели та школи», — сказав пан Ціхоцькі. Дипломат зазначає, що в Україні костели, які були захоплені більшовиками, досі не повернули католицькій громаді, причому поляки в Україні зараз не становлять більшості серед католиків.

Посол також додав, що до нього приходять польські інвестори і скаржаться на несправедливе ставлення в Україні. «Але це не польсько-українська проблема, а українська реальність сприйняття іноземного бізнесу. До посольства звертаються також громадяни Польщі, які хочуть відвідати могили своїх предків тут в Україні, а їм, наприклад, можуть заборонити в’їзд. 30% моєї роботи припадає саме на ці питання», — сказав посол.

Схожі новини