Передплата 2024 ВЗ

"У перші тижні країна не була гото­ва до належної відсічі ворогові", - Андрій Парубій

Про початок анексії Криму у березні 2014 року "Високому Замку" розповів в ексклюзивному інтерв'ю тодішній секретар РНБО

Андрій Парубій, зокрема, вважає, що операція з анексії Кримського півострова готувалася заздалегідь. А коли стала доконаним фактом, то постмайданна влада зіткнулася з численними викликами.

«Щоб розуміти ситуацію у Криму, ще раз повернуся до Ки­єва. Ми розуміємо, що Росія розпочинає агресію, — згадує екссекретар РНБО. — Знаємо, де знаходяться російські війська, які армійські сили сконцентрова­ні на кордоні з Україною, визна­чаємо ймовірні напрямки їхньої атаки: Чернігів — на півночі, Хар­ків, Донецьк і Луганськ — на схо­ді, Крим — на півдні. Знаємо, що на південному заході є загроза вторгнення російських підроз­ділів з Придністров’я. Найбільш небезпечним вважали чернігів­ський напрям, бо це найближчий шлях до Києва».

Згідно зі спогадами Андрія Парубія, українська влада мала кілька сиг­налів про наміри росіян захопи­ти нашу столицю.

«А нам реально нема чим Київ захищати! Сотні „Самооборони“ на мостах сто­яли як єдині їхні оборонці, — каже екссекретар РНБО. — Наші найперші дії було спрямовано на те, щоб: а) захистити Київ, б) бойові частини висунути на най­більш небезпечні, уже згадувані мною ділянки можливого насту­пу ворога. Неможливо було точ­но знати напрям удару. Але про­раховували всі варіанти. У тому числі російську атаку на Київ. У перші тижні країна не була гото­ва до належної відсічі ворогові».

Повністю.розмову з Андрієм Парубієм можна прочитати тут.

Схожі новини