Передплата 2024 ВЗ

Громадський транспорт у Люксембургу зроблять безкоштовним для всіх

  • 29.02.2020, 13:55
  • 699

Люксембург від суботи, 29 лютого, запроваджує безкоштовний проїзд у громадському транспорті - автобусах, трамваях і приміських потягах

Поїздки у громадському транспорті будуть безкоштовними як для жителів, так і для гостей країни, за винятком пасажирів першого класу приміських потягів, інформує «Європейська правда» із посиланням на BBC.

На реалізацію проєкту уряд щороку виділятиме 41 млн. євро — цей тягар відчують на собі платники податків.

Загальна вартість обслуговування громадського транспорту в Люксембургу становить понад 500 млн. євро, тому уряд вважає, що збитки будуть відносно невеликими.

Вартість одного квитка донині складала 2 євро, денний проїзний удвічі дорожчий. Багато працівників отримують субсидії на щорічний проїзний, тому мало хто витрачає багато коштів на транспорт у Люксембургу.

Уряд країни називає кілька причин свого рішення. По-перше, це соціальний захід, який здебільшого торкнеться платників податків із вищим доходом.

По-друге, уряд хоче розвантажити дороги: у Люксембургу на тисячу осіб припадає більше авто, ніж у будь-якій іншій країні ЄС. Протягом п'яти років уряд планує збільшити кількість пасажирів громадського транспорту на 20%.

У Люксембургу живуть 600 тисяч осіб, майже 200 тисяч прибувають щодня із Франції, Бельгії та Німеччини для роботи в країні.

Крім того, цей крок — нагадування жителям Люксембургу про екологічні проблеми.

Однією з ключових цілей проєкту також є поліпшення громадського транспорту з обіцянкою вкласти майже 4 млрд. євро у потяги в період із 2018 по 2027 рік.

Історія із запровадженням безкоштовного проїзду не є прецедентною, але вперше це зробить не місто, а країна — хоча й маленька.

Столиця Естонії Таллінн увела безкоштовний проїзд у громадському транспорті у 2013 році, але тільки для місцевих жителів.

Північне французьке місто Дюнкерк із населенням 200 тисяч осіб ввело безкоштовний проїзд у 2018 році, кількість пасажирів автобусів після цього різко збільшилася.

Схожі новини