Передплата 2024 «Добра кухня»

"Вже померли 43 особи". У МОЗ назвали більш небезпечну хворобу за коронавірус для українців

  • 28.02.2020, 09:14
  • 8 869

Випадків зараження коронавірусом в Україні станом на вечір 27 лютого не зафіксовано. П'ятеро українців інфіковані ним і перебувають за кордоном - четверо в Японії і одна жінка в Італії.

Водночас для українців нині більш небезпечніша інша хвороба — грип. Відсоток щеплення від нього дуже низький, українці часто займаються самолікуванням, зволікають зі звернення до лікарів, а тому за сезон уже померли 48 людей.

Про це йшлося в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1+1», передає ТСН.

«В країні зараз сезон підвищеної захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Щотижня хворіє близько 200−240 тисяч людей, яким надається медична допомога. Навіть є летальні випадки. Є проблема — навіть за наявності вакцини від грипу ми не вакцинуємося. 1,5−2% населення вакцинується від грипу. А грип і коронавірус, як грипоподібне захворювання, в першу чергу досить невибагливе, досить жорстке до певних груп ризику у людей, у яких є, наприклад, медичні проблеми, з хронічними захворюваннями, із захворюваннями імунної системи, і пізнє звернення до лікаря під час грипу або грипоподібного захворювання може призводити до того, що лікарі не в змозі будуть надати якісну та ефективну медичну допомогу. Тому, в першу чергу, ми повинні вакцинуватися від тих хвороб, від яких можна захиститися, від грипу зокрема. На другій стадії ми повинні вчасно консультуватися з лікарем. Адже саме лікар повинен ухвалювати тактику лікування», — сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар держави Віктор Ляшко.

Доки увага прикута до коронавірусу, в Україні тільки від свинячого грипу померли 10 людей.

«Для України грип сьогодні на першому місці з небезпеки, оскільки грип є, грип циркулює і цьому епідсезоні в нас померли 43 особи від грипу. Тому від грипу ми повинні захищатися такими ж методами, як і від коронавірусної інфекції. У першу чергу, від грипу є ефективний захист профілактики як вакцинація. І пандемічний штам грипу, так званого свинячого, він входить до складу зони вакцин і люди повинні робити щеплення, оскільки це ефективний захист грипу, який циркулює на території нашої держави», — зазначив Віктор Ляшко.

Схожі новини