Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Очільник "Укргідроенерго" отримує зарплату більшу, ніж у Трампа

  • 27.02.2020, 12:33
  • 939

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища обурилося зарплатою очільника ПАТ «Укргідроенерго» Ігоря Сироти, яка за підсумками 2019 року становила 647 тис. 800 доларів.

Про це повідомляє Мінекоенерго у Facebook.

«Мінекоенерго стало відомо, що керівнику ПрАТ „Укргідроенерго“ рішенням Наглядової ради в грудні 2019 року було нараховано та виплачено понад 3 млн грн премії. За рік сума отриманої винагороди топчиновника становила понад 10 млн грн — це майже $ 430 тис. без урахування заробітної плати. Водночас заробітна плата генерального директора ПрАТ „Укргідроенерго“ з липня 2019 року зросла більше ніж в три рази, таким чином, загальний дохід високопосадовця за рік становить $ 647,8 тис.», — йдеться у повідомленні.

Зараз заробітна плата керівника ПрАТ «Укргідроенерго» становить 781 960 грн на місяць. За інформацією з відкритих джерел, зарплата президента США Дональда Трампа становить $ 400 тис. на рік, нагадали в Мінекоенерго.

У профільному міністерстві зауважили, що розмір премій та посадовий оклад керівного складу ПрАТ «Укргідроенерго» визначається та встановлюється Наглядової радою, яка була створена влітку 2019 року.

17 липня розпорядженням Володимира Гройсмана були призначені чотири незалежні члени наглядової ради після чого був підписаний новий контракт із керівником ПрАТ «Укргідроенерго», яким посадовий оклад генерального директора зріс більше ніж втричі. Також саме з липня можна спостерігати початок виплат мільйонних премій керівникам підприємства.

«Мінекоенерго не погоджується з такими діями і вважає неприпустимим нарахування та виплату захмарних і безпідставних грошових винагород у той час, коли прожитковий мінімум в країні станом на 1 січня 2020 року становить 2027 грн», — наголошується у повідомленні.

Тим часом, у ПрАТ «Укргідроенерго» називають маніпулятивними заяви щодо зависокого рівня зарплат у керівників держпідприємств, оскільки методологія їх нарахування була затверджена урядовою постановою.

Про це йдеться у заяві «Укргідроенерго», передає Укрінформ.

«Затвердіть нову методологію — ми її впровадимо і знизимо заробітні плати топ-менеджменту», — наголосив генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Коментуючи власну зарплату, Сирота наголосив, що не вважає методологію, відповідно до якої вона нараховувалася, такою, що відповідає реаліям.

Водночас він підкреслив, що Укргідроенерго самостійно не переглядає та не встановлює посадовий оклад та розмір винагороди генеральному директору компанії.

«Визначення розміру посадового окладу та премій гендиректору Укргідроенерго здійснюється виключно в межах, визначених постановою Кабінету міністрів. Фактичний розмір винагороди визначався та був погоджений Міненерговугілля (нині — Мінекоенерго). З 1 липня 2019 року розмір винагороди визначається відповідно до Положення про винагороду виконавчого органу Укргідроенерго, затвердженого рішенням Наглядової ради Укргідроенерго, виключно на умовах та в розмірах визначених наказами Міненерговугілля. Таким чином, Наглядова рада Укргідроенерго не встановлювала іншої методології чи нових розмірів винагороди гендиректору компанії», — йдеться у заяві.

В Укргідроенерго також нагадали, що критерії та показники до визначення винагород керівників державних компаній були затверджені Кабміном ще у 1999 році, та є чинними до сьогодні. Сама ж методологія визначення розміру та нарахування була розроблена і затверджена акціонером — державою, в особі профільного міністерства.

«Вона (методологія, — ред.) є діючою. Крім того, перегляд розміру посадового окладу генерального директора залежить від росту тарифної ставки робітника основного виробництва в Укргідроенерго або суттєвого поліпшення основних показників діяльності товариства, що підтверджується реальними даними фінансової звітності, затверджується органом управління в межах компетенції якого знаходиться дане питання», — зазначили в компанії.

ПрАТ «Укргідроенерго» — найбільша гідрогенеруюча компанія в Україні, що включена до переліку 15 найбільших підприємств державного сектору економіки, сумарні активи яких складають 70 відсотків від загального показника у держсекторі. Укргідроенерго входить до десятки найефективніших державних підприємств. До складу компанії входять десять станцій на річках Дніпро та Дністер: Київська ГЕС та Київська ГАЕС, Канівська ГЕС, Кременчуцька ГЕС, Середньодніпровська ГЕС, Дніпровська ГЕС-1 та Дніпровська ГЕС-2, Каховська ГЕС, Дністровська ГЕС та Дністровська ГАЕС. Канівська ГАЕС та Каховська ГЕС-2 в процесі підготовки до будівництва.

Схожі новини