Передплата 2024 «Добра кухня»

У Петра Ющенка зі скандалом відібрали ступінь доктора наук

  • 27.02.2020, 10:40
  • 886

Атестаційна колегія Міністерства освіти і науки через академічний плагіат, низький рівень дисертаційних досліджень та невідповідність паспорту наукової спеціальності скасувала рішення спеціалізованих вчених рад про присудження наукових ступенів доктора та кандидата наук трьом здобувачам на засіданні 26 лютого 2020 року.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки

Серед здобувачів є й колишній нардеп Верховної Ради України трьох скликань, брат третього глави держави Віктора Ющенка — Петро Ющенко.

Причиною стала наявність плагіату в дисертації.

«Д 29.053.02 про присудження ступеня доктора наук Ющенку Петру Андрійовичу (спеціальність „Історія України“ 07.00.01) через невідповідність належним критеріям, які висуваються до докторських дисертацій, зокрема не містить авторських наукових положень та науково обгрунтованих результатів у галузі історичної науки, що розв’язують важливу наукову або науково-прикладну проблему, наявність текстових запозичень і некоректних посилань. Тема дисертації — „Києворуська спадщина в історичній пам’яті українського суспільства (XII — початок XXI ст.)“», — йдеться в заяві.

Водночас, ухвалено рішення присудити 306 наукових ступенів доктора наук, 1079 — кандидата наук, 17 — доктора філософії. Атестаційна колегія також присвоїла 194 вчених звання професора, 568 — доцента, 38 — старшого дослідника.

На додатковий розгляд направлено 2 докторські та 6 кандидатських дисертацій.

Також Атестаційна колегія МОН відмовила 2 спеціалізованим вченим радам у продовженні їхньої роботи у зв’язку з невідповідністю Положенню про спеціалізовану вчену раду, порушеннями академічної доброчесності та низькою якістю дисертаційних досліджень, які до цього захищались у таких спецрадах. Це спецради в Харківському національному медичному університеті МОЗ України та Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв Міністерства культури України.

Схожі новини