Передплата 2024 «Добра кухня»

Хворих на туберкульоз "випустять" з лікарень. Медики протестували під будівлями уряду та Офісу президента

  • 27.02.2020, 08:58
  • 1 048

Збільшити заробітну плату і "Ні!" медичній реформі - з такими вимогами сьогодні на вулиці міст вийшли медсестри, а також працівники туберкульозних диспансерів та санаторіїв.

У Києві акції провели під будівлями уряду та Офісу президента. Медсестри вимагали збільшення зарплатні до 16 тисяч гривень. Працівники фтизіатричної галузі лякали, що хворі на сухоти можуть опинитися на вулиці через реформу, яка стартує від 1 квітня.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Очільник медцентру, що курує фтизіатрію в Чернігівській області, каже, що хворі на сухоти вже завтра будуть ходити вулицями та інфікувати здорових.

«Якщо ми відмовимося від стаціонарного лікування, я боюся, — новий підйом захворювання. Вони заразні й вони будуть ходити в суспільство», — говорить генеральний директор Чернігівського обласного медичного центру соціально значущих та небезпечних хвороб Микола Дейкун.

Саме ця людина курує туберкульозний диспансер, де лікування одного хворого на рік найдорожче в Україні — понад 100 тисяч гривень. Тут мало б усе блищати. Натомість вікна завішені ковдрами, панцерні ліжка, обдерті стіни. Ось такі умови породжують нові і нові випадки так званого мультирезистентного туберкульозу, який не чутливий до найсучасніших медикаментів.

«Індивідуальних боксів у нас немає, як це має бути. Але ось лежить людина, яка вже не виділяє бактерії, поруч кладуть людину, яка виділяє бактерії — вони перезаражають одне одного. І так у нас виникає мультирезистентна форма туберкульозу», — пояснює директорка департаменту комунікацій Національної служби здоров'я Тетяна Бойко.

У Чернігівському тубдиспансері один із пацієнтів уже не виділяє паличку туберкульозу. А буквально в сусідній палаті лежить жінка з мультирезистентною формою. Чоловікові в лікарні треба пробути ще місяць, щоби повністю визнати його безпечним для оточуючих. Пацієнтів у Чернігівському тубдиспансері тримають від 60 днів до року. Одна жінка тут уже 7 місяців і в неї нервовий зрив.

Національна служба здоров'я пропонує перейти на сучасну форму лікування сухот. Це коли хворого в тубдиспансері тримають близько 30 днів. Як тільки він перестає бути небезпечним для оточення, його переводять на амбулаторне лікування. Для цього головним лікарям тубдиспансерів потрібно повністю переглянути штат і адміністративні витрати. Ті, хто цього робити не хоче, нині і протестують.

Однак є регіони, які вже давно перелаштувалися. Наприклад, в Одеській області змінили свою роботу ще два роки тому.

«Розповіді про те, що хворі пацієнти ходитимуть вулицями, — це чиста брехня», — каже головна лікарка Одеського обласного центру соціально значущих хвороб Світлана Єсипенко.

Їхні пацієнти в стаціонарі перебувають у середньому 34 дні.

«Амбулаторний пацієнт коштує уп'ятеро дешевше, ніж стаціонарний. Ми почали розвивати амбулаторні моделі лікування — інтенсивні», — каже заступниця головного лікаря з надання медичної допомоги пацієнтам з туберкульозом Ліана Ковтунович.

Амбулаторних програм кілька. Їх обирає лікар разом з пацієнтом. Пан Святослав, наприклад, щодня приходить в амбулаторію отримувати пігулки.

«Він щодня приходить до нас і в присутності медпрацівника приймає медпрепарати. Пацієнт не халтурить, він не прогулює, він постійно з нами в контакті», — говорить завідувачка амбулаторним поліклінічним відділенням Тетяна Кубаля.

Пан Святослав радіє, що йому не треба місяцями лежати в стаціонарі: «Я не прив'язаний до лікарні, у мене вільний графік».

Тим, кому ходити в амбулаторію не зручно, контактують з лікарем по відеозв'язку. Або пацієнти мають смарт-бокси. Як тільки хворий на сухоти його відкрив, лікарю у спеціальній програмі надходить повідомлення. Коли коробка горить зеленим кольором — це нагадування пацієнту, що час її відкрити і випити пігулки. Якщо пацієнт не відкрив, то вона починає пищати.

У пацієнтів весь час беруть аналізи, аби контролювати, як працює терапія. Після того, як в Одеській області повністю змінили фтизіатричну допомогу хворим на сухоти, їм вдалося подолати до 92% найважчої форми туберкульозу.

Схожі новини