Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна збирається тестувати громадян на коронавірус неперевіреними системами російського походження – нардеп

  • 26.02.2020, 17:13
  • 920

За словами народної депутатки "Голосу" Олександри Устінової, Україна збирається тестувати громадян на коронавірус неперевіреними тест-системами російського походження. Секретар РНБО Олексій Данілов запевнив, що компанії, які створюватимуть тест-системи українські інша справа прекурсори, які можуть використовувати.

Про це повідомляє на Facebook-сторінці Устінової, коментар Олексія Данілова «Українській правді».

«Всі пропустили рішення РНБО по коронавірусу в Україні в якому чорним по білому написана назва компанії, в якої збираються закуповувати тест-системи для українців, начебто українського походження.

От тільки в рішенні РНБО спеціально зроблені помилки в назві компанії та прізвищі керівника, щоб ніхто не зміг знайти, хто це і де це. Замість ДіАген — написали — ДіОген, а замість ЯрИш — ЯрОш.

Це було зроблено, щоб ніхто не зміг знайти компанію, яка буде виробляти начебто вітчизняні тест-системи для діагностики коронавірусу".

За її словами, компанія «ДіАген» має такий же стосунок до виробництва тест-систем, як вона до космосу, а офіційне обличчя компанії — Олександр Коляда, лише ширма.

Устінова пише, що компанією «ДіАген» володіє «Редвуд ЛТД», яка була створена декілька років тому і зареєстрована в спальному районі Києва на підставну особу вірніше «довірену» особу — колишнього директора юридичного департаменту російської компанії «Євросеть» Тетяни Звездогляд.

За інформацією нардепки, справжні бенефіціари «Редвуд ЛТД» з Російської Федерації з 24 лютого знаходяться в Україні.

Вона вважає, що займається цим питанням заступник секретаря РНБО Олексій Соловйов.

Нардеп стверджує, що по лікарням в регіонах вже пішов лист від компанії про готовність продавати текст системи по 6 тис. грн + реагенти російського походження «Реверта — L» і «РИБО-преп», виробництва компанії AmpliSens, РФ.

Устінова зазначає, що ці тест-системи взагалі не тестувалися на інфікованих пацієнтах: «Нам з вами під видом українського виробника намагаються втюхати нікому невідомі не протестовані системи російського походження, від компанії, яка ніколи таким не займалася і має російський слід».

Пізніше у редакцію зателефонував секретар РНБО Олексій Данілов, який зазначив, що інформація не відповідає дійсності. Він спростував слова Устінової про «рішення РНБО». За його словами, «там чорним по білому написано»: «Протокольне рішення міжвідомчої наради, за підсумками якої запропонували лише певні рекомендації».

«Ці лабораторії є українськими, інша справа, якими прекурсорами вони користуються, хто їх виробляє. Але це не означає, що ці тести мають якесь відношення до Російської Федерації», — розповів Данілов.

Водночас, Данілов відповів, що не знає чи бенефіціари «Редвуд ЛТД» в Російській Федерації. За його словами, компанії, які будуть створювати тест-системи, українські і зареєстровані відповідно до законодавства.

Схожі новини