Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи загрожує відставка Козицькому?

Експерти вважають, що у голови Львівської ОДА ще є «запас міцності»

Кулуарами Львівської ОДА віддавна гуляє жарт: «Щойно на Львівщину призначають нового голову ОДА, одразу всі починають обговорювати, коли його будуть знімати». Нагадаємо, Маркіяна Мальського зняли з посади, коли не попрацював і семи місяців. Новопризначений Максим Козицький працює менше місяця. Але почали говорити і про його відставку — після того, як 22 лютого голова Тернопільської ОДА Ігор Сопель через коронавірусний скандал добровільно склав свої повноваження.

Президент Володимир Зеленський прийняв від­ставку Сопеля з формулюванням: «У зв’язку з ситуа­цією, що виникла на Тернопільщині через евакуацію з Китаю громадян України, та незадовільною роботою облдержадміністрації з інформування населення щодо епідеміологічної безпеки». На Львівщині «ситуація» була приблизно такою, як і на Тернопільщині…

Щоправда, під час останнього брифінгу в стінах Львівської ОДА влада схаменулася й виправила ситу­ацію, детально поінформувавши ЗМІ про плани стри­мування коронавірусу (якщо він до нас, не дай Боже, дійде). Чи не вперше вийшов «зі смартфона» до жур­налістів і сам голова ЛОДА Максим Козицький. Але до цього «пристрасті за коронавірусом» через брак ін­формування зашкалювали… Ми запитали львівських експертів, чи загрожує відставка голові ЛОДА Макси­му Козицькому?

Коментарі для «ВЗ»
Анатолій Романюк, політолог

Голова Тернопільської ОДА мав не одне проблем­не місце. Його відставка пов’язана з низкою не зовсім позитивних оцінок його діяльності. Як правило, голів облдержадміністрацій не знімають з посади за один провал або недостатньо виконану роботу. Але голова Львівської ОДА Максим Козицький щойно призначе­ний, і події у Винниківському госпіталі не є підставою, аби його відправляти у відставку. Максим Козицький має пропрацювати певний період, аби увійти у справи, і вже за підсумками цієї роботи може бути якась оцін­ка його команди. Як правило, це «сто днів». Тож ще має «запас міцності». У випадку з коронавірусом (і не тіль­ки) бачимо, що держава не є адекватним гравцем на ін­формаційному полі.

Ірина Марушкіна, викладач курсу політичних комунікацій кафедри політології ЛНУ ім. І. Франка

У ситуації з Винниківським шпиталем Максим Ко­зицький мало що міг зробити. Він призначений бук­вально напередодні цих подій. З іншого боку, хтось має відповісти за ці події. У голови ЛОДА є заступники, які, на відміну від нього, працюють давно і мали можливість розібратися у ситуації. Іван Собко відповідає за напрям медицини… На рівні області справді провалено інфор­маційну кампанію. Історія із Винниками дуже негарна для влади. Добре, мали провести симуляційні навчан­ня. Але мали також врахувати, що госпіталь — це 700 хворих! Як можна було всіх евакуйовувати протягом кількох годин?! Згідно із законодавством, коли прихо­дить новий голова ОДА, усі попередні заступники пи­шуть заяви на звільнення. Тобто заяви є. Чому Козиць­кий не визначиться у цій ситуації, незрозуміло.

Схожі новини