Передплата 2024 «Добрий господар»

Фільм українського режисера Михайла Іллєнка, задуманий ще 1967 року, виходить на великі екрани

«Толока» – стратегія виживання України

Зі Львова розпочався допрем’єрний показ фільму Михайла Іллєнка «Толока», загальноукраїнська прем’єра якого відбудеться12 березня. Хоча ще торік свою стрічку режисер і актори презентували бійцям у понад 20 містах і селищах Донецької та Луганської областей. Показ, за словами Михайла Іллєнка, відбувався не у кінотеатрах. Творці «Толоки» вирішили з кожного проданого на фільм квитка 7 гривень перераховувати на допомогу українській армії.

Стрічку «Толока» створено за мо­тивами балади Тараса Шевченка «У тієї Катерини…». До Львова презен­тувати фільм приїхали режисер Ми­хайло Іллєнко, актриса та балерина, виконавиця головної ролі Іванна Іл­лєнко та музикант Сергій «Фома"-Фоменко. Однією з перших фільм, допрем’єрний показ якого відбувся у кінотеатрі «Планета Кіно» (ТЦ «Фо­рум»), подивилася і журналіст «Ви­сокого Замку». «Толока», за словами Михайла Герасимовича, це 400-річна подорож хати Катерини просторами України. Це боротьба за виживання, за рідну домівку, яку постійно руйнує ворог. Кожна війна і лихо забирали людські життя і залишали тисячі укра­їнців без даху над головою. Однак люди приходили на толоку і допома­гали збудувати гуртом нову хату. 12 хатин змінила героїня фільму Катери­на (головну роль зіграла Іванна Іллєн­ко), а через них промайнула 400-річ­на історія України. На думку Михайла Іллєнка, толока привчила людей до єдності і стала шансом на виживання, таємною зброєю проти воєн, Голодо­мору, знищення України.

На презентацію фільму приїхали: (зліва направо) Іванка Іллєнко, Михайло Іллєнко та Сергій «Фома»-Фоменко. Фото авторки
На презентацію фільму приїхали: (зліва направо) Іванка Іллєнко, Михайло Іллєнко та Сергій «Фома»-Фоменко. Фото авторки

— У фільмі ми намагалися розпо­вісти про те, які випробування пере­жили, вони у минулому, і щоразу нам казали: «Все! З вами покінчено». Але нічого у них не вийшло, бо є толока — той генетичний код, який нас рятує, — розповів журналістові «ВЗ» Михайло Іллєнко. — Раніше я не помічав чомусь вірша Шевченка «У тієї Катерини хата на помості…». А коли його відкрив, на­родився сценарій. Шевченко — найак­туальніший з поетів. Його вірш дозво­лив пофантазувати так, що цей сюжет привів фільм у наші дні. Картина пе­регортає найдраматичніші сторінки історії України, і щоразу пропонуємо свій міф, бо Україна перевантажена чужими міфами. Для прикладу, нам подарували міф, а ми його з посміш­кою сприймаємо — «Не з’їм, то по­надкусую». Хто сьогодні не з’їв, але понадкусував Крим, Донбас?.. А міф навісили нам. Наш фільм — це спроба боротися з цими міфами.

Ідея створення фільму про фено­мен толоки з’явився у Михайла Іл­лєнка 53 роки тому — після розмови з братом, відомим режисером Юрієм Іллєнком. Доповнили сюжет спога­ди з дитинства легендарного актора Івана Миколайчука. Однак зняти свою «Толоку» 1967 року Михайлові Гераси­мовичу не вдалося — через радянську цензуру. З настанням незалежності мрію також не пощастило втілити, оскільки на початках про українське кіно на державному рівні не дбали.

Лише 2013 року режисер розпо­чав роботу над стрічкою. Творча гру­па призупинила зйомки — через події на Майдані і бойові дії на Донбасі. За цей час внесли певні зміни у сцена­рій. Тому в стрічці з’явилася тема Криму, де свою останню, дванад­цяту хату, збудувала героїня завдя­ки толоці. Нові дійові особи почали з’являтися після зустрічей Михайла Герасимовича з добровольцями та волонтерами АТО, до яких режисер їздив протягом 2014−2016 років ра­зом зі своїм фільмом «ТойХтоПрой­ШовКрізьВогонь».

Схожі новини