Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівський туризм “підживлюють” авторські екскурсії

А ось із “чорними” екскурсоводами у Ратуші не можуть дати раду...

У Львові працюють понад 500 професійних гідів. У Ратуші кажуть, для майже мільйонного міста цього достатньо. Це фахівці, які отримали відповідну освіту, отримали бейдж і можуть офіційно проводити екскурсії для туристів.

Частина гідів-новачків навчається «для себе», бо з такими навичками легше влаштуватися на роботу в поважну компанію з іноземним капіталом. За потреби такі гіди проводять екскурсії по Львову партнерам компанії, які в робочих справах приїжджають до Львова. Про це розповіла «ВЗ» на Форумі гідів в. о. начальниці управління туризму Львівської міської ради Галина Гриник.

Чиновниця не приховує, що у місті надалі промишляють «чорні» гіди, які працюють без ліцензії. Каже, львівська мерія не може собі дати з ними раду — через недосконале законодавство. Плюс-мінус десять років тому муніципали мали право патрулювати центр Львова, на кожній з екскурсій перевіряти гідів: чи мають документи, бейджі. Тепер цього немає…

«Чорні» гіди у Львові були завжди, — розповідає Галина Гриник. — Важко сказати про їхню орієнтовну кількість, бо в галузі працюють і місцеві, й іноземці. Скасовано штрафні санкції… В Італії та Франції роботу гідів держава регулює. «Білі» гіди — не лише обличчя міста, а й питання національної безпеки: хто зустрів гостя, яким саме представили місто? «Чорні» гіди щось прочитали про місто в Інтернеті, і працюють… Хороша екскурсія не може тривати менше трьох годин".

Директор Львівської асоціації розвитку туризму, професійний гід Андрій Мацелюх додав: «Попри конкуренцію (тури на „Чудо-поїзді“ та „Чудо-бусі“, де в салоні замість гіда історію розповідають у записі. — Авт.), львівські гіди мають хороші замовлення. У попиті — авторські екскурсії: Львів єврейський, Львів австрійський, Львів спортивний, Літературні постаті міста тощо».

Схожі новини