Передплата 2024 «Добрий господар»

Тест-системи для діагностування коронавірусу - «на підході», - з брифінгу у Львівській ОДА

А загалом область повністю готова для боротьби із небезпечною інфекцією

Крига скресла — у Львівській ОДА після «масових заворушень» через коронавірус та критики журналістів про провалену інформаційну кампанію, нарешті провели перший повноцінний брифінг щодо ситуації з коронавірусом. Крім голови Львівської ОДА Максима Козицького, із журналістами спілкувалися перший заступник голови Львівської обласної ради Богдан Гагалюк, т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Андрій Васько, начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб, директор Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко, директор ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України Роман Павлів. Ба більше — відтепер чиновники обіцяють робити такі брифінги щодня, аби оперативно інформувати про всі «вірусні» новини.

Новий виток пристрастей щодо коронавірусу спричинило поширення захворювання на території Італії, в Ломбардії. А Львівщина має з Італією найтісніші зв’язки, бо, крім величезної кількості заробітчан, на Апеннінський півострів наші їдуть на навчання, участі в різних представницьких заходах тощо.

«Посилені заходи щодо перевірки всіх людей, які потрапляють з-за кордону на територію Львівщини, — сказав Максим Козицький. — Базовою лікарнею для лікування в разі виявлення захворювання визначено Львівську обласну інфекційну лікарню. А місцем можливої обсервації — санаторій „Немирів“ у Яворівському районі. Ми повністю забезпечені засобами індивідуального захисту. Є в наявності більше 2 тисяч захисних біокостюмів».

Пацієнтів, які вже є в інфекційній лікарні, та відпочиваючих у санаторії «Немирів», терміново виписувати не будуть. Планово припинятимуть прийом пацієнтів у санаторії, а також проводитимуть планову виписку або переведення на продовження лікування хворих у Фтизіопульмонологічний центр на Сихові.

Також чиновники повідомили, що для закупівлі усієї необхідної медтехніки, масок, засобів гігієни тощо та превентивних заходів було вирішено використати кошти резервного фонду обласного бюджету — 25 млн грн.

Дякувати Богу, на території Львівщини, як і України захворювання ще немає. Якщо людина повернулася з-за кордону, де контактувала із можливим носієм захворювання, і не має симптомів, вона все одно має залишатися вдома 14 днів. Якщо є висока температура, кашель тощо, — звернутися до свого сімейного лікаря, який викличе екстрену меддопомогу і її відвезуть в інфекційну лікарню. Або людина має сама викликати ЕМД. Загалом для усіх жителів Львівщини особистої гігієни ніхто не скасовував. На прикордонних пунктах, у всіх лікарняних закладах, на всіх офіційних сайтах тощо буде оприлюднено інформацію, як діяти для попередження поширення вірусу. Також розроблений додаток — онлайн-форма, яку може заповнити будь-яка особа, яка повернулася з-за кордону, аби інформацію передали сімейним лікарям, які здійснюватимуть патронаж.

Львівщина повністю готова до атаки коронавірусу. Проведені усі відповідні навчання із медиками щодо клініки і діагностики цього вірусу, проведено тестування біозахисних костюмів, закупівлі (вони тривають і досі) засобів індивідуального захисту. Зараз у лікувальних закладах є понад 60 тисяч масок, 250 тис. рукавичок, понад 200 біозахисних костюмів, понад 2100 респіраторів, триває закупівля по кожному з цих пунктів, аби резерв не вичерпався.

В аеропорту уже є спеціальні термометри для проведення температурного скринінгу пасажирів, що прибувають з-за кордону. Закуповуються ще термометри, які передадуть на всі прикордонні пункти.

Львівська інфекційна лікарня — єдиний ліцензований заклад в області, яка в разі захворювання надаватиме допомогу щодо коронавірусу. Лікарня може прийняти 260, а за потреби — 300 хворих, весь персонал для цього готовий. Лікарня має увесь необхідний запас медикаментів і приладдя. У відділенні інтенсивної терапії, де надаватимуть допомогу при тяжкому перебігу захворювання, є апарати для штучної вентиляції легень, портативний рентген, УЗД, своя лабораторія для усіх необхідних досліджень. Торік закупили багато оксигенаторів кисню, які можна використовувати при терапії. Зараз додатково закуплять ще апарати для штучної вентиляції легень. Також матимемо єдиний в області апарат — ЕКМО — для екстракорпоральної оксигенації, який застосовують для важких форм. Зараз є 20 місць в ізоляторах, у боксах, для первинної зустрічі пацієнтів із коронавірусною інфекцією. Інші корпуси лікарні будуть по мірі необхідності вивільнятися і пацієнти будуть переводитися в інфекційні стаціонари, які знаходяться в області, а також у певні перепрофільовані лікувальні заклади міста та інші підрозділи інфекційної лікарні на території Львова. Усі заходи будуть відбуватися поступово.

Збудник коронавірусу зберігається на предметах до дев’яти днів. Цим він нагадує свинячий грип. Крім того, поширюється краплинним шляхом. Тому в області введений комплексний план профілактики грипу, розроблений ще раніше. У Лабораторному центрі є дві лабораторії — особливо небезпечних інфекцій і вірусологічна — які можуть діагностувати коронавірус. Затримки були лише у тест-системах, яких досі не було, але на цьому тижні вони з’явилися і найближчим часом їх закуплять за кошти резервного фонду.

Підсилені санітарно-карантинні пункти в аеропорту, на прикордонних переходах, на вокзалі. На залізниці є лабораторна служба. Залізниця виділила на вокзалі приміщення під ізолятори, де можуть ізолювати хворого до приїзду екстреної меддопомоги.

Схожі новини