Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Порошенко і Захід зламали «сценарій успіху» Путіна, - Андрій Зубов

Російський історик – сучасний дисидент вважає, що Путіна найбільше шокував «ленінопад» в Україні

Про це Андрій Зубов розповів в інтерв’ю Лига.net.

«Після Криму могло бути два сценарії. Сценарій, на який розраховував Путін, — сценарій успіху. Від передбачав, що значна частина України, все Лівобережжя і приморські області будуть за якнайтісніше об’єднання з Росією. А Західна Україна і правий берег — не головне», — заявив історик.

Друга ідея Путіна, — на думку Андрія Зубова, — полягала у тому, що Захід все сприйме, як він сприйняв Гітлера 1938 року після Мюнхенської змови.

І третя ідея, що він помститься українському народові за повалення Януковича, повалення пам’ятників Леніну. «Тепер ми вже бачимо, що все це для Путіна — не порожній звук, — наголошує російський дисидент. — Він як був офіцером КГБ, так ним і залишився. Коли він побачив в Україні „ленінопад“, то був обурений до глибини душі. І на тій частині України яку він взяв під контроль, це Крим і частина Донбасу, там жоден Ленін не впав. Жодної вулиці не перейменували».

Та Захід виявив твердість, — сказав Андрій Зубов. «Значною мірою це результат вашого колишнього президента Порошенка, який у зовнішній політиці був блискучим президентом. Він зміг слабку країну захистити від російської агресії міжнародними зобов’язаннями. Так скерував громадську думку саме він».

Захід, — визнає російський історик, — однозначно зрозумів, що мова йде про другий Мюнхен, а якщо про другий Мюнхен, то і війна через півтора року. «Багатьом на Заході не хотілося псувати відносини з Росією, це було економічно не вигідно, але вони зважилися на санкції, на невизнання Криму. Путін зазнав фіаско», — підсумовує Андрій Зубов.

Схожі новини