Передплата 2024 «Добра кухня»

На Фестиваль на Турківщині господині приготували сало свіже, копчене, варене...

У  селі Комарниках уперше провели Фестиваль сала

Сало свіже, копчене, варене й солоне, з часником і перцем. А ще у рулетах, паштетах, ковбасках… Усі ці страви готують у мальовничому Турківському районі на Львівщині. Тут уперше, у селі Комарниках, провели Фестиваль сала. Організатори — відділ культури, туризму та молоді Турківської РДА.

Усі ці смаколики представили більше десятка найкращих господинь із населених пунктів Красне, Рикова, Буковинки, Комарників, Маткова, Мохнатого, Багнуватого. Пригощали стравами із сала всіх охочих. Під відкритим небом встановили столи, гарно оформлені, що аж ломилися від наїдків.

Досі на Турківщині чи не в кожному господарстві тримають по дві-три свині, а в кого і більше. А сало та страви зі свіжини — це неодмінний атрибут нашої української автентичної кухні, зі своїми традиційними рецептами, які передають із покоління в покоління.

Особливо смачні враження залишили у присутніх страви господині зі села Комарників Світлани Комарницької. Вона як переможниця Фестивалю сала отримала приз від Турківської РДА. Вразило смаком сало, яке господиня спочатку замаринувала як для копчення, а потім зварила зі спеціями, а також сало, печене у фользі з цибулею і морквою, а згодом вміщене під гніт.

На Турківщині кажуть, що на черзі Свято сиру та Свято хліба. А фіналом цьогорічних заходів на Турківщині стане Всесвітній бойківський конгрес, який відбудеться у серпні.