Передплата 2024 ВЗ

Порятунок від інфаркту: в Україні з'явилися унікальні лікарі та безкоштовне стентування

  • 24.02.2020, 10:14
  • 1 226

Інфаркт - один із найстрашніших діагнозів. Щодня ця хвороба руйнує життя ста українських родин. Вона може постукати у будь-які двері.

Ще десять років тому в Україні інфаркт був вироком. Кожен третій з тих, кого відвозила швидка — ніколи не повертався додому. А ті, кому пощастило видертися — лишалися тяжко-хворими назавжди. Довгі роки Україна залишалася чорною дірою на сердцево-судинній карті Європи, адже мала найвищий відсоток приречених на смерть. Та це вдалося змінити: в країні з'явилися унікальні лікарі та безкоштовне стентування, йдеться в сюжеті ТСН.

З 2016-го року держава придбала двадцять три з половиною тисячі стентів, що стало проривом для країни. В інституті кардіології кажуть, смертність знизилася вп’ятеро, та додають, вчасно встановлений стент не просто рятує, а ще й дарує повноцінне життя після інфаркту.

Отож, в Україні стрімко зросла кількість відділень, де почали використовувати цей метод, а указом президента в державі офіційно визнали нову кардіологічну спеціалізацію — інтервенційні кардіологи. Вони рятуватимуть людей не ліками чи операціями, а саме за допомогою катетерів та стентів. Майстерності стентування почнуть навчати в Інституті кардіології Стражеска з березня.

Нині центри стентування розташовані у кожній області держави. Ургентним хворим стенти почали ставити безкоштовно, а з 1 квітня безоплатну діагностику та лікування зможе отримати кожен, кажуть у Національній службі здоров'я України. Адже на одного хворого держава виділила майже 16 із половиною тисяч гривень.

Схожі новини