Передплата 2024 «Добра кухня»

У "Слузі народу" офіційно ніхто не працює - КВУ

  • 23.02.2020, 12:58
  • 1 149

Партія президента Володимира Зеленського Слуга народу не має офіційно працевлаштованих співробітників.

Про це повідомили в Комітеті виборців України з посиланням на фінансовий звіт політсили за третій квартал 2019 року.

В організації зазначили, що у відповідній графі звіту вказано цифра нуль. Для прикладу, в Батьківщині офіційно працюють 73 людини, Європейській солідарності — 46, Голосі — три, Радикальній партії — 20, Самопомочі — 264, Європейській стратегії Гройсмана — три. У КВУ додали, що Слуга народу також офіційно не витрачала кошти на заробітну плату. Всього за липень-вересень СН витратила 240 млн гривень. Президентська партія також не має жодної зареєстрованої партійної організації зі статусом юридичної особи, додали в КВУ.

У Комітеті пояснюють, що закон допускає існування місцевих партійних організацій без юрстатусу. Що стосується відсутності офіційно працевлаштованих співробітників, то в КВУ допускають можливу виплату тіньових зарплат — «в конвертах».

За даними звіту партія загалом витратила 479 млн. грн., однак з них жодної гривні на заробітну плату. КВУ відзначає, що така ситуація може свідчити про тінізацію роботи в «Слузі народу».

«Складно уявити парламентську політичну партію, в якій би працювали особи виключно на волонтерських засадах. Зокрема, партію, в якої немає оплачуваного на постійній основі бухгалтера, охорони, секретаря, працівників прес-служби та оргвідділу. Багаторічна практика вказує, що такі партії можуть здійснювати тіньову оплату праці — „в конвертах“. Схожа ситуація із місцевими осередками партій, які не мають статусу юридичних осіб. Закон „Про політичні партії в Україні“ дозволяє існування місцевих організацій без такого статусу, однак, на думку КВУ, це свідчить про централізований характер управління та може бути спробою тінізації партійного життя. Зокрема, такі місцеві організації не здатні проводити повноцінну фінансову та господарську діяльність через відсутність рахунків у банках. Однак це також полегшує життя партіям, які не зобов’язати звітувати про діяльність осередків без статусу юросіб перед НАЗК», — заявив голова КВУ Олексій Кошель.