Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Ми – нормальні українці": мешканці Нових Санжар пояснили паніку та безлади страхом і відсутністю інформації

  • 23.02.2020, 10:33
  • 943

Відповідальність за ситуацію вони поклали на владу та провокаторів.

У Нових Санжарах Полтавської області на карантині перебувають 73 особи. Це громадяни України та інших держав, що повернулися з китайського міста Ухань, а також персонал, лікарі та міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

Про це повідомляє ТСН.

Протягом дня у містечку двічі відбулися збори жителів. Спершу з людьми спілкувався відомий лікар-педіатр Євген Комаровський, потім відбулася розмова представників місцевої громади з православним духовенством. Головною претензією жителів був брак комунікації — люди обурені тим, що влада не попередила про розміщення евакуйованих осіб на карантин на території їхнього містечка. Також новосанжарці просто злякалися великої кількості військової техніки та силовиків, яких нагнали забезпечити супровід і розміщення осіб, яких вивезли з Китаю.

Зараз місцеві мешканці засуджують насильницькі дії, що трапилися в селищі — жбурляння каміння в автобус та інші дикунські форми протесту. Відповідальність за це вони покладають на невідомих приїжджих, котрі й спровокували безлади. Немає відповіді й на запитання, хто приніс шини. Люди зізнаються, що їм дуже соромно за те, в якому світлі Нові Санжари побачив увесь світ. «Ми — нормальні українці, ми не середньовічні варвари. Просто люди не були інформовані», — кажуть вони. Не визнає своєї відповідальності й Володимир Сіренко, якому інкримінують напад автомобілем на бійців Нацгвардії. «Я ні на кого не збирався наїздити — що я, зовсім вже?» — прокоментував чоловік, якому суд визначив запобіжним заходом домашній арешт.

Міністерка Скалецька вже поспілкувалася з евакуйованими українцями та виклала в інетрнет відео зі своєї кімнати в медичному центрі. Також вона розповіла журналістам про низку побутових питань, які існують під час цього карантину. «Є при вході в корпус — я можу бачити це з балкону — певна стрічка натягнута, через котру можна переступати лише в захисних костюмах. Контакту з зовнішніми людьми не відбувається. Тобто якщо відбувається передача речей, підходять до стрічки, ставлять речі на стіл, потім відходять — і тільки тоді виходять ті, котрі мають можливість передавати в середину, забирають ці пакунки», — пояснила очільниця МОЗу.

Нагадаємо, 20 лютого до України прибули евакуйовані з Китаю люди. На обсервацію направили 45 громадян України та 27 іноземців (громадяни Аргентини, Еквадору, Домініканської Республіки, Сальвадору, Коста-Рики, Чорногорії, Панами та Ізраїлю). Було оголошено, що їх розмістять у медзакладі селища Нові Санжари на Полтавщині.

Цього дня місцеві мешканці селища перекрили в ньому дорогу, виступаючи проти розміщення там евакуйованих людей. Згодом у Нових Санжарах між поліцією та місцевими жителями сталася сутичка.

О 18 годині колона автобусів з українцями прорвалася серед натовп людей, які протестували на дорозі. Вони палили вогонь, кидали камінням в автобуси та розбили декілька вікон. Евакуйовані не постраждали, але під час сутичок постраждало дев'ять правоохоронців, п'ятеро з яких — серйозно, та один з активістів.

В результаті через сутичок поліція затримала 24 людини. Їм загрожує до восьми років позбавлення волі.

Поліція відкрила два кримінальних провадження за ч. 1 ст. 294 (Масові заворушення) та ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).

Схожі новини