Передплата 2024 «Добра кухня»

«Справжньою хворою людиною Азії є Китай»

За такий заголовок коментаря з КНР депортують трьох журналістів американської газети Wall Street Journal

Державний секретар США Майк Помпео засудив депортацію з Китаю трьох журналістів американського видання Wall Street Journal (WSJ). «Зрілі відповідальні держави розуміють, що вільні медіа повідомляють факти й висловлюють точки зору, — наголосив Помпео. — Адекватною реакцією мало би бути надання контраргументів, а не обмеження свободи слова».

Про відкликання акредитація цих журналістів повідомив раніше речник китайського МЗС Генг Шуань.

За інформацією WSJ, заступник шефа пекінського бюро газети Джош Чін, а також репортери Чао Денг і Фі­ліп Вен мають покинути КНР протягом п’яти діб. (Чін і Денг — громадяни США, а Вен — Австралії).

Вигнання з Піднебесної журналіс­тів WSJ засудив також Клуб іноземних кореспондентів у Китаї. У заяві цієї ор­ганізації сказано: «Дії, вчинені проти журналістів WSJ китайською владою, є очевидною спробою залякування іно­земного ЗМІ — шляхом покарання його кореспондентів, які працюють у Китаї».

За словами речника МЗС Китаю, рі­шення про відкликання акредитації має зв’язок із опублікованим Wall Street Journal коментарем про епідемію коро­навірусу під заголовком «Справжньою хворою людиною Азії є Китай». (Як під­креслив Клуб іноземних кореспонден­тів у Китаї, жоден із трьох американських журналістів, яких Пекін вирішив депорту­вати, у підготовці того коментаря учас­ті не брав). Автор коментаря у WSJ Вол­тер Рассел Мед, викладач міжнародних відносин у нью-йоркському Bard College, зазначив: епідемія коронавірусу нагада­ла «світу, який звик спостерігати за не­впинним зростанням Китаю», що «навіть потуга Пекіна може стати непевною».

А тим часом…

Станом на 20 лютого, кількість жертв епідемії коронавірусу в китайській про­вінції Хубей сягнула 2029 осіб. За останню добу померли 108 осіб. Усього у цій провінції коронавірусом заразили­ся понад 62 тисячі осіб, у тому числі за останню добу — 349. Це найменша кіль­кість нових хворих за добу, починаючи з 25 січня. У цілому ж Китаї від коронаві­русу померли вже 2112 осіб, а зараже­них — понад 74 тисячі.

Фото AP

Схожі новини